Вести

ВЕСИЋ: ЗАЈЕДНИЧКА ЖЕЛЕЗНИЧКА СТАНИЦА СА ЦРНОМ ГОРОМ ПОЛОВИНОМ МАЈА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић најавио је да ће заједничка железничка станица Србије и Црне Горе, у Бијелом Пољу, бити пуштена у саобраћај 14. или 15. маја.

"То значи да убудуће неће бити стајања возова на границама, већ у станицама. Трудићемо се да имамо заједничке станице односно заједничке прелазе где ће на једном месту бити и једна и друга полиција и царина тако да ће људи завршавати све на једном месту", рекао је министар Весић.

Навео је да ће се на сличан начин радити заједничка железничка станица за теретни превоз у Табановцима у Северној Македонији, као и заједничка станица са Мађарима, у Сегедину која ће, како је рекао, бити за воз Суботица-Сегедин који креће у октобру.

"Када уђете у воз у Суботици, долазите до Сегедина и ту вас чека мађарска полиција и царина и обратно, када идете према Суботици, у Сегедину вас чека српска полиција и царина и више нема стајања на граници", рекао је министар Весић.

Како је навео, када до краја 2024. године будемо завршили наш део брзе пруге између Београда и Будимпеште, до Суботице, што је 108 километара које се тренутно граде, а Мађари својих око 150 километара у 2025. години, тада ће полицијске и царинске станице бити на железничким станицама у Будимпешти, Новом Саду, Београду и Суботици.

"Када уђете у воз на Прокопу, ту ћете проћи мађарску царину и полицију и идете директно у центар Будимпеште и обратно, када идете из Будимпеште, ту ваш чека српска царина и нема више оних формалности већ идете право у центар Београда", додао је Весић.

Навео је да је са Европском Унијом, Европском инвестиционом банком и Европском банком за обнову и развој потписан уговор о изградњи 228 километара пруге до Ниша и додао да се већ ради деоница Сталаћ-Ђунис.

"Чека нас око 130 километара последње деонице од Ниша до Прешева, а када дођемо до Прешева завршићемо тај део брзе пруге кроз Србију и имати више од 500 километара брзе пруге", рекао је министар Весић и истакао да је оно што је председник Србије Александар Вучић урадио са изградњом саобраћајница и брзих пруга јединствен случај у Европи.

Навео је да је на састанку са премијером Северне Македоније разговарано о томе да се, када се стигне до Прешева, пруга продужи до Скопља и да се на тај начин повежу Будимпешта, Београд, Ниш и Скопље.

Министар Весић је рекао да је са својим мађарским колегом договорио да се у Београду одржи заједнички састанак министара транспорта Србије, Мађарске, Бугарске, Турске, Грчке, Северне Македоније и Албаније, на којем ће бити речи о томе да се прошири пруга кроз Северну Македонију према Солуну, а касније и према Атини, затим од Скопља према Тирани и кроз Бугарску према Истанбулу.

"То ће значити да ће читав Западни Балкан бити повезан брзим пругама", истакао је министар Весић.

Такође, додао је да у плану нова пруге између Београда и Беча тако што ћемо ми урадити наших 90 километара.

"Ми, иначе, пројектујемо ту брзу пругу до Шида, пројекат ће бити готов у септембру, а онда кроз Хрватску, Словенију према Аустрији и од Љубљане према Италији да се повежемо са севером Италије", појаснио је министар Весић.

Говорећи о интегрисаној наплати путарина са Северном Македонијом, ми министар Весић је рекао да се очекује да то заживи током летње сезоне, тачније током јула.

"То значи да свако од нас ко има таг, треба да га веже за платну картицу, и таг је тада интегрисан са читачима у Северној Македонији, што значи да можете слободно да возите кроз ту државу, нема више стајања, не морате да купујете њихов таг", рекао је министар Весић и додао да ће такође они који имају таг Северне Македоније моћи да иду кроз Србију.

Додао је да се о томе разговара и са Хрватском, Албанијом и Грчком.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк