Вести

ВЕСИЋ: ВУЧИЋ ВОДИ РЕГИОНАЛНУ ПОЛИТИКУ МИРА И САРАДЊЕ

На основу одлуке Директората цивилног ваздухопловства од данас више не постоји ограничење у погледу броја компанија које на београдском аеродрому "Никола Тесла" могу да пружају услуге земаљског оператера, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

То, како је истакао, значи већу конкуренцију у обављању услуга чек-ина и сортирања пртљага, а самим тим и бољу и бржу услугу за путнике и мање гужве.

"У складу са концесионим уговором, Директорат је јуче донео одлуку, која је од данас на снази, којом је укинуто ограничење броја земаљских оператера, односно компанија које за авио-превознике обављају услуге чек-ин, сортирања и укрцавања и искрцавања пртљага", рекао је министар Весић.

Појаснио је да свака авио-компанија бира свог земаљског оператера на сваком аеродрому, спрам тога ко пружа најбољу услугу.

Навео је да су до сада на београдском аеродрому то могле да раде три компаније - концесионар аеродрома "Vinci", као највећа, затим "Air Serbia" која је имала могућност, иако то није радила, и француска компанија "Sky Partner".

"Сада више нема рестрикција и све компаније које имају одговарајуће сертификате за обављање тог посла, које издаје држава Србија, могу слободно да раде", указао је министар Весић.

Министар Весић рекао је да, за сада, још три компаније имају потребне сертификате -  британски "Menzies Ground Handling", која годишње опслужи 300 милиона путника у 60 држава, грчки "Golden Air", са 5.000 запослених и домаћа компанија "Air Pink".

"Од данас на аеродрому могу да раде и ове три и наравно, нове компаније, како буду испуњавале услове и добијале сертификате. Тиме ћемо подићи конкуренцију међу земаљским оператерима и решићемо највећи проблем - да се услуге за путнике врше боље, брже и ефикасније и да нема гужви", рекао је министар Весић.

Министар Весић додао је да је ситуација на аеродрому "Никола Тесла" већ ових дана боља него што је била, али и да слични проблеми са гужвама и коферима постоје и на другим аеродромима, што не значи да држава и концесионар не треба да учине све да аеродром функционише што боље.

Подсетио је и да се на захтев МУП-а постављају још три "кућице", односно још шест места за пасошку контролу, а размишља се и о увођењу капија за електронско очитавање пасоша, за домаће путнике, којих је око 50 одсто на београдском аеродрому.

Министар Весић додао је и да је Евроконтрол означио 15. јул као критичан дан за све европске авио-превознике и за неколико десетина европских аеродрома због очекиваног загушења у авио-саобраћају, али да се на дневном нивоу ради на томе да београдски аеродром дочека тај дан припремљен.

"Радимо на томе сви заједно од министарства на чијем сам челу, преко концесионара, Директората за цивилно ваздухопловство и Ер Србије", рекао је министар Весић.

На питање када креће најављена изградња петље Јаково, као веза становника тог дела града са ауто-путем "Милош Велики", министар Весић рекао је да ће то бити врло брзо, као и да ће ту саобраћајницу радити кинески партнери који су радили и деоницу Сурчин - Нови Београд.

"Вредност изградње петље Јаково је око 3,3 милиона евра, које су обезбеђене из уштеда приликом изградње деонице Сурчин - Нови Београд", прецизирао је министар Весић.

Најавио је и да ће већ наредне године почети постављање заштитне ограде за буку на ауто-путу кроз Нови Београд, како би грађани који станују у близини, могли да живе без буке.

Министар Весић најавио је и да у августу почиње обнова пруге Ниш -  Димитровград.

"После пет, скоро шест година откако смо добили новац од Европске уније, добили смо нове локацијске услове, урађена је нова студија заштите животне средине, и у августу креће обнова прве деонице. Неће бити заустављања саобраћаја док трају радови, јер је то једина железничка веза Србије и Бугарске", рекао је министар Весић.

Додао је да је срамота што се чекало шест година и да је он успео по том питању да уради више за само девет месеци.

 

Србија сарађује са земљама региона

Посета председника Црне Горе Јакова Милатовића показала је да је Србија најважнија земља региона, која води мирољубиву политику и политику добросуседске сарадње, посебно кроз иницијативу "Отворени Балкан" као и кроз Берлински процес, изјавио је министар Весић.

Министар Весић истакао је да Србија и председник Александар Вучић у оквиру тих регионалних иницијатива сарађују са земљама региона и креирају јединствено тржиште људи, робе и капитала. 

"Укидамо границе, а један од конкретних корака је и заједничка наплата путарине са Северном Македонијом, која функционише од пре десетак дана", рекао је министар Весић.

Подсетио је да је и сам председник Вучић истакао да ће се Србија и Црна Гора повезати ауто-путем, да се обнавља пруга Београд – Бар и да су обе земље заинтересоване за сарадњу у вези са гасним терминалом.

"Током посете се причало о будућности, јер председник Вучић увек говори о будућности коју види у сарадњи, укидању граница, у слободном протоку људи, роба и капитала и, наравно, у Европској унији. Србија и Црна Гора биће прве две земље са Западног Балкана које ће ући у Европску унију када год се то догоди и бићемо примљени заједно", истакао је министар Весић.

Када је реч о расправи у парламенту, где је на дневном реду разрешење министра привреде Радета Басте, министар Весић рекао је да ће кандидата за новог министра, по коалиционом споразуму Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије-Јединствене Србије, предложити коалицији Социјалистичке парије Србије и Јединствене Србије.

"Они ће дати кандидата који мора да се уклопи у визију Ане Брнабић и Владе, што са Бастом није био случај. Он је водио своју политику, а сви чланови Владе, иако понекад можда различито мисле, морају да воде заједничку политику Владе", рекао је министар Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва