Вести

ВЕСИЋ: "ВАНСИ" ПРЕДЛОЖИО МЕРЕ ЗА РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА НА БЕОГРАДСКОМ АЕРОДРОМУ

Mинистар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић разговарао је данас са представницима француске компаније ”Ванси ерпортс”, који су му представили план за решавање проблема гужви и кашњења летова на Aеродрому ”Никола Тесла”.

Весић је констатовао да се ситуација на аеродрому значајно побољшала у односу на претходну недељу, али да још није довољно добра, при чему су представници ”Вансија” изложили план мера које планирају да предузму како би се поменута ситуација нормализовала у што скоријем року.

Компанија је донела одлуку да повећа плате запосленима у ”сортирници”, односно онима који раде на сортирању и преносу пртљага, где и постоји највећи проблем.

Весић је, наводећи да компанији недостаје око 100 људи, пренео да је ”Ванси” на састанку обећао да ће запослени у ”сортирници” са увећањем и бонусима током сезоне моћи да зараде и до 117.000 динара, односно до 1.000 евра, док је до сада нето плата за овај посао била око 60.000 динара.

Такође, како је додао, компанија ће поново позвати све који имају сертификате како би што пре надокнадила недостатак људи, и уједно најавила и бонус добродошлице од 60.000 динара за три месеца за сваког навозапосленог.

Према његовим речима, ”Ванси” већ има ”на чекању” око 50 заинтересованих, који су у фази безбедносне провере, и они ће у наредним недељама, чим прођу те провере, почети да раде на ”сортирници”, што ће значити смањење проблема.

Весић је истакао да је на Аеродрому ”Никола Тесла”, закључно са данашњим даном, забележен 3.146.171 путник, а да се до краја године очекује више од седам милиона, што ће бити историјски рекорд.

Такође, Весић је напоменуо да ће национални авио-превозник ”Ер Србија” до краја године превести чак 3,5 милиона путника, што је боље од некадашњих најбољих резултата ЈАТ-а из Југославије, који је имао око пет милиона путника у земљи која је имала више од 20 милиона становника.

Весић је указао и на значајно повећање активности бројних авио-компанија на аеродрому, и прецизирао да је само ”Ер Србија” увећала активности, односно број летова, за 40 одсто, ”Визер­” за 109 одсто, ”Флај Дубаи” за 193, ”Туркиш ерлајнс” за 80, а ”Аустријан ерлајнс” за 42 одсто.

Очигледно је, како је оценио, да се компанија није надала таквој експанзији броја путника, јер, иако су запошљавали људе, то није било довољно.

Весић је поручио представницима компаније ”Ванси” да сви путници, као и сви запослени, морају да буду третирани као у свим другим земљама и замолио их да размисле о увођењу редаpа који би били на услузи путницима, што је пракса која постоји и на другим аеродромима, између осталих, и на париским.

Весић је рекао и да је замена теза да су планови ”Ер Србије” довели до проблема на самом аеродрому, јер је, како је навео, компанија ”Ванси” знала за повећање броја летова и домаћег, али и страних авио-превозника.

Према његовим речима, ”Ер Србија” је имала проблеме 17. и 18.  јуна, који су превазиђени, тако да сви који су купили карте за летове националне авио-компаније не треба да брину јер ће без проблема моћи да их искористе.

Оптимиста сам после овог састанка. Превазишли смо најтежу кризу, а са новим мерама верујем да ћемо доћи до тога да се ситуација потпуно нормализује, пре свега, због повећања плата, нагласио је Весић.

На састанку је постигнут договор и о томе да се Весић и представници компаније ”Ванси” састају једном недељно како би се пратила ситуација на аеродрому и ефекти мера, наводи се у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

 

 

Извор: Танјуг