Вести

ВЕСИЋ: УДАХНУЋЕМО НОВИ ЖИВОТ ЈУГОСЛОВЕНСКОМ РЕЧНОМ БРОДАРСТВУ

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре настојаће да удахне нови живот Југословенском речном бродарству (ЈРБ), јер Србија постаје логистички центар овог дела Европе, поручио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Министарство ће, најавио је Весић, помоћи ЈРБ да купи нови ледоломац, као и у да набави 10 нових баржи, како би се ојачала флота.

"Ми смо ту да заједно учинимо да Југословенско речно бродарство буде много боље", рекао је Весић приликом посете том јавном предузећу, које данас слави Светог Николу.

Указао је да се од распада Југославије није много водила рачуна о ЈРБ и да се то променило тек последњих неколико година.

Весић је рекао да ће се сада то интензивирати јер су и период корона вируса и украјинске кризе показали колико је важно да држава има свог превозника на рекама, који може да превози робу, када она на други начин не може да се транспортује.

Додао је да је изузетно важно што је ЈРБ опстало, а у томе се успело само захваљујући ентузијазму појединаца.

"Министарство ће у наредном периоду озбиљније стати иза ЈРБ, као и иза свих наших транспортних предузећа, јер Србија постаје логистички центар овог дела Европе. Наша предузећа која се баве логистиком, превозом, имају много више шанси да опстану и успеју у наредном периоду", оценио је Весић.

Најавио је да наредне године следи тендер за реконструкцију три луке, и додао да ће држава више пажње посветити Дунаву и Сави, јер је то потпуно неискоришћен потенцијал.

Весић је нагласио да ће се радити и на јачању кадра у ЈРБ, кроз дуално образовање, које пружа могућности за то.

"Много озбиљније ћемо се посветити не само предузећу, већ и генерално рекама и транспорту на рекама. То је мој план, који ћу спроводити заједно са предузећем и држава ће стати иза свог предузећа, јер желимо снажно Југословенско речно бродарство", рекао је Весић.

Рекао је да не може да обећа да ће то јавно предузеће радити као за време Југославије, али да ће настојати да поправи ситуацију у којој се оно тренутно налази.

Циљ је, каже, да Југословенско речно бродарство буде предузеће које ће значајно доприносити БДП-у и буџету Србије.

"Надам се да ћемо, када будемо славили славу наредне године, моћи да кажемо да је ЈРБ заиста добило подршку државе, јер предузеће, његови кадрови, историја, људи који су себе уткали у његов развој, као и они који ће доћи после нас, то свакако заслужују. Срећна вам слава", рекао је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг