Вести

ВЕСИЋ: У ТОКУ ОСЛОБАЂАЊЕ ПРУГЕ КОД ПИРОТА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је вечерас да је у току ослобађање пруге код Пирота, након исклизнућа композиције воза који је превозио амонијак.

„Управо сам добио последњи извештај. Воз се састојао од 21 композиције, од којих је 20 било напуњено амонијаком. Четири цистерне су се преврнуле, и то 10-а, 11-а, 12-а и 13-а из које је било цурење. Првих шест цистерни већ је одвезено у Смедерево, где је извршено мерење по налогу тужиоца, па су послате у Шабац“, рекао је Весић.

Седма, осма и девета цистерна су, каже, устаничене, на безбедном су и биће упућене на мерење, па онда на крајњу дестинацију у Шабац.

На Кризном штабу у Пироту донета је одлука да се сачека мишљење стручњака Желвоза, који ће до сутра донети одлуку да ли ће вршити истакање из тих цистерни или је могуће безбедно их вратити назад на колосек, да би се одвезле, рекао је Весић.

Након тога, додаје, требаће радницима железничке инфраструктуре два дана да поправе пругу.

„На терену су представници Агенције за заштиту животне средине, институти за јавно здравље Пирота, Ниша и Беле Паланке, Института Батут и сви врше мерења, а мери се квалитет ваздуха, воде, и нигде, ни на једној мерној станици, па чак и на месту цурења нема одступања у вези присутности амонијака. Све је безбедно за грађане“, истакао је Весић.

Весић је рекао да је наложио последњих дана прошле године да Инфраструктура железнице Србије до 10. јануара поново направи анализу свих проблематичних тачака, којих, како је навео, има на нереконструисаним пругама.

Они, додаје, треба да предложе у ком року могу да све поправе, како би се предузеле мере да се ствари, као што је недавни акцидент, више не дешавају.

Неке ствари можете да предупредите ако се ради на време, рекао је Весић.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк