Вести

ВЕСИЋ: СТУДЕНТИ ДА ИСКОРИСТЕ ПРИЛИКУ КОЈА ВАМ СЕ ПРУЖА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић присуствовао је потписивању уговора о реализацији другог циклуса праксе за студенте Универзитета у Београду, а уговоре са студентима  завршне године основних и мастер студија потписали су директори јавних предузећа.

Министар Весић је другој генерацији студената на пракси у Министарству поручио да је важно да им буде пружена шанса у виду запослења након завршетка студија.

"Ви сте друга генерација студената на пракси у нашем министарству и предузећима. Прошла генерација је бројала 28 студената, сада је овде вас 30. У нашим предузећима ћете моћи да научите нешто што нисте могли у школи", рекао је министар Весић.

Министар Весић истакао је да је један од највећих проблема нашег образовања мали број практичних часова током студија.

"Ово је прилика коју би требало да искористите, пошто ћете у предузећима имати шансу да научите и сазнате оно што нисте могли на факултетима. Предузећа у која долазите раде веома важне пројекте. Неко ће отићи у Железницу Србије, неко у Путеве Србије, неко у "Air Serbia", или у Коридоре Србије", поручио је министар Весић.

Министар Весић је истакао да ће они који добију прилику да раде на брзим пругама, имати јединствену прилику да стекну искуство које не постоји ни у једној земљи на Балкану, док ће у "Air Serbia" моћи да виде како изгледа најбрже растућа авио компанија у Европи.

"Искористите прилику која вам се пружа. То искуство ће вам у наредном периоду свакако помоћи да нађете посао и стално запослење. Ако направите добар контакт, и ако у вама препознају неког ко заиста може да помогне нашим предузећима, можете да рачунате са тим да ћете и остати да радите у њима", рекао је министар Весић.

Такође, министар Весић је замолио студенте да дају свој максимум, те да ће, од предузећа добити прилику за посао ако у њима буду видели особе које им недостају.

Министар Весић је истакао да ће веома брзо проширити праксу и на друге универзитете у Србији, пошто ову шансу, како је рекао, заслужују деца са свих универзитета.

"Сваки практикант ће примати месечну накнаду у висини од 14.000 динара, која није велика, али ће свакако значити за њихов буџет", истакао је министар Весић.

 

До данас преконфигурисано 9.570 ТАГ система за наплату путарине

Министар Весић рекао је да је до данас преконфигурисано укупно  9.570 ТАГ-ова за наплату путарине у Србији и Северној Македонији, што је, како је истакао, више од хиљаду дневно.

Додао је да је у том периоду забележено и 1.000 нових корисника ТАГ система дневно.

"То је јасан показатељ да су грађани заинтересовани за коришћење заједничког ТАГ-а са Северном Македонијом", рекао је министар Весић.

Нагласио је да је преконфигурацију могуће обавити на 24 места.

"То су продајна места у Путевима Србије, АМСС и Пошти Србије. Адресе продајних места су истакнуте на сајту Путева Србије, а додатно место за преконфигурацију, 25. по реду, налази се на Прешеву, одмах после наплатне рампе", рекао је министар Весић.

Нагласио је да читава процедура траје максимално десет минута, те да је ТАГ активан након пола сата.

Министар Весић истакао је да, према проценама, на дневном нивоу кроз Северну Македонију прође око 7.000 возила са српским таблицама.

"До сада смо имали само припејд ТАГ-ове, сада се преконфигурацијом они везују за платну картицу", рекао је министар Весић.

Објаснио је да се ово односи и на тагове Северне Македоније, чији ће возачи по истом систему моћи да путују кроз Србију. 

"У наредном периоду очекујем да имамо укључене у систем заједничке наплате путарине Хрватску, Албанију, Грчку и Црну Гору. Ми видимо Балкан као простор без граница где људи могу несметано и слободно да путују", рекао је министар Весић.

 

 

Извор: Танјуг