Вести

ВЕСИЋ: СТАВ КИНЕ, КОСОВО СУВЕРЕНИ ДЕО СРБИЈЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је у Пекингу билатерални споразум са Министарством саобраћаја Народне Републике Кине о међусобном признавању овлашћења помораца две земље.

"То значи да ће наши поморци моћи у потпуности слободно са нашим дипломама и нашим овлашћењима да раде на територији Народне Републике Кине, односно на бродовима који плове под заставом Кине, што се наравно односи и на кинеске поморце који могу да раде и на нашим бродовима. На тај начин смо олакшали могућност онима који су поморци да на једноставан начин имају већу могућност запошљавања", рекао је министар Весић након састанка са кинеским колегом.

Министар Весић потписао споразум билатералну обавезу о међусобном признавању овлашћења помораца са министром саобраћаја Кине Лијем Сјаопегом.

Он је додао да је то само један у низу споразума који се потписује између Кине и Републике Србије.

"Трудимо се да у складу са политиком Републике Србије потпуно омогућимо слободу кретања људи, робе и капитала, да људи са нашим дипломама могу слободно да раде у читавом свету. Такође, трудимо се да добијемо што више дозвола и за друмске превознике", истакао је министар Весић.

Министар Весић је захвалио у име Владе Републике Србије Влади Кине на подршци коју дају народу Републике Србије у борби за опстанак Косова и Метохије у оквиру Републике Србије.

"Народна Репубилика Кина поштујући наш, српски територијални интегритет, а територијални интегритет Републике Србије је на становишту поштовања међународног права", нагласио је министар Весић.

Министар Весић је додао да је разговарао са кинеским колегом и о њиховом  компанијама које раде у Републици Србији, које су посебно присутне у сектору инфраструктуре.

"Разговарали смо посебно о пројектима који су у току и захвалио сам  на томе што компаније из Кине дају велики допринос да би се реализовала политика председника Републике Србије Александра Вучића, а то је да кроз развој инфраструктуре и саобраћаја ми обезбедимо убразани развој наше земље и економије. Тако да је ово био један разговор са пријатељима", рекао је министар Весић.

Министар Весић је додао да је договорена и једна важна ствар за Министрство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

"Ми у оквиру министрства имамо сарадњу са универзитетима у Републици Србији.  Ми смо министарство које има праксу за студенте и омогућава да поједини студенти добију стипендије у нашим предузећима. Договор је да кинеске компаније које раде у Републици Србији обезбеде за студенте из Републике Србије, преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре могућност да спроводе стручну праксу на пројектима који се раде у Кини, а то су пројекти изградње брзих пруга, брана, ауто-путева", изјавио је министар Весић и додао да ће им тако искуство помоћи да постану бољи стручњаци.

 

 

Извор: Танјуг