Вести

ВЕСИЋ: СРБИЈА ПРИДАЈЕ ВЕЛИКИ ЗНАЧАЈ ЈАЧАЊУ САРАДЊЕ СА КИНОМ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и министар саобраћаја и транспорта Народне Републике Кине Ли Сјаопенг су у срдачном сусрету разговарали о продубљивању сарадње две земље.

Весић је изразио захвалност Влади НР Кине и кинеским компанијама на помоћи за изградњу и развој српске саобраћајне инфраструктуре.

Рекао је да српска страна придаје велики значај јачању сарадње са Кином у области саобраћаја и транспорта, изразио жељу да се повећа размена са Кином у овој области, као и да се продуби сарадња две земље у областима саобраћајне инфраструктуре, саобраћајне опреме, као и у области водног и железничког транспорта, и да се на овај начин постигну конкретни резултати у односима две земље.

Две стране су се сагласиле о успостављању механизма сарадње на највишем нивоу, као и о потписивању Меморандума о разумевању о сарадњи између два министарства у најкраћем року, као и размени информација о пројектима у области саобраћаја и транспорта, како би се покренула конкретна сарадња.

 

Са Кином потписан Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца

Министар Весић са кинеским колегом, министром саобраћаја Ли Сјаопенгом потписао је Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца две земље.

Споразум ће омогућити поморцима из Србије да у потпуности слободно, са српским дипломама и овлашћењима, раде на територији Кине, односно на бродовима који плове под заставом Кине, што важи и за кинеске поморце који могу да раде и на бродовима под заставом Србије.

"На тај начин смо олакшали могућност поморцима да на једноставан начин имају већу могућност запошљавања", рекао је министар Весић.

То је, додао је, само један у низу споразума између Кине и Србије.

Трудимо се да у складу са политиком Србије потпуно омогућимо слободу кретања људи, робе и капитала, да људи са нашим дипломама могу слободно да раде у читавом свету. 

Такође, трудимо се да добијемо што више дозвола и за друмске превознике, истакао је министар Весић.

Министар Весић пренео је да је са Лијем разговарао и о кинеским компанијама које раде у Србији, а које су посебно присутне у сектору инфраструктуре.

"Разговарали смо посебно о пројектима који су у току и захвалио сам на томе што компаније из Кине дају велики допринос да би се реализовала политика председника Србије Александра Вучића, а то је да кроз развој инфраструктуре и саобраћаја ми обезбедимо убрзани развој наше земље и економије. Тако да је ово био један разговор са пријатељима", рекао је министар Весић.

Министар Весић додао је да је договорено да кинеске компаније које раде у нашој земљи студентима са универзитета у Србији, преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, омогуће стручну праксу на својим пројектима.

Подсетио је да министарство сарађује са универзитетима, да студенти Београдског универзитета имају шансу да добију стипендије и обаве праксу у јавним предузећима.

Зато је ово важан договор, рекао је министар Весић и додао да кинеске компаније раде на пројектима изградње брзих пруга, брана, ауто-путева, па ће студентима такво искуство помоћи да постану бољи стручњаци.

 

 

 

Извор: Танјуг