Вести

ВЕСИЋ: ПРЕГОВАРАМО СА ЕУ О 135 КИЛОМЕТАРА ПРУГЕ ОД НИША ДО ПРЕШЕВА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да се са ЕУ преговара о изградњи 135 километара пруге од Ниша до Прешева, која ће се продужити до Скопља, што ће омогућити брже повезивање са регионом.

Весић је за Танјуг рекао да је идеја да се кроз Северну Македонију, Србија повеже са Солуном, са Атином и кроз Бугарску са Инстанбулом, што би потпуно променило начин живота грађана Србије, јер би из Београда брзим возом могло да се дође до Солуна, Атине, Софије, Скопља, Будимпеште

Истовремено, напоменуо је министар Весић, ради се и на повезивању Србије са Аустријом и Италијом, односно повезивању са Аустријом кроз Хрватску што би читав Западни Балкан повезало брзим пругама.

"Наш део је 90 километара од Београда до Шида, пројектовање ће се завршити у септембру и спремни смо да преговарамо са ЕУ да радимо и ту пругу. Италијани би радили од Венеције према Словенији, што значи да бисмо сутра из Београда могли да идемо према Љубљани, Бечу, Милану, Трсту, Венецији", објаснио је Весић.

Весић каже да са мађарским министром саобраћаја и грађевинардства Јаношем Лазаром, европском комесарком за транспор, као и колегама из Бугарске, Грчке, Северне Македоније, Турске и Албаније, врши консултације око усаглашавања термина састанка, током јуна или јула, на ком ће се разговарати о проширењу брзе пруге из Србије према региону.

Према његовим речима, предлог о измени закона о планирању изградње и укидању конверзију, који је и обавеза Србије према плану усвајања закона када је у питању прикључење ЕУ, биће на седници у скупштини у првом кварталу лета.

На тој седници ће се наћи, каже Весић, и предлог о укидању закона о линијској инфраструктури, као и закони о железници и о интероперабилности железничког саобраћаја, што је веома важно јер ће то значити да ће се Србија потпуно ускладити са свим прописима ЕУ када је у питању железнички саобраћај.

"Наћи ће се још неколико конвенција као и просторни план Србије. То ће бити једна велика седница што се тиче грађевинарства и сигуран сам да ћемо дати озбиљан импулс појачавању грађевинских активности после усвајања тог закона" истакао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг