Вести

ВЕСИЋ: ИЗГРАДЊА ОБИЛАЗНИЦЕ ЖИВОТНО ВАЖНА ЗА БЕОГРАЂАНЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да је сутрашњи завршетак обилазнице око Београда, животно важан за становнике престонице и подсетио да се та саобраћајница гради дуже од три деценије.

"Када од сутра буде пуштен тај део обилазнице, свако ко долази ауто-путем из правца Шида или Новог Сада, а иде према Нишу, Крагујевцу и даље ка југу Србије, више неће морати да улази у Београд, јер ће имати брзу обилазницу са којом ће изаћи на Бубањ поток", рекао је министар Весић гостујући на телевизији Прва.

Како је министар Весић нагласио, обилазница ће смањити број возила на мосту "Газела" и загађење у граду, што је изузетно важно јер је "Газела" једна од наших најоптерећинијих саобраћајница преко које дневно пређе између 200.000 и 250.000 људи, скоро 130.000 возила, више од 7.000 лаких камиона и више од 3.000 возила јавног превоза.

"Ових 47 километара обилазнице око Београда градимо 32 године. Највише је изграђено последњих десетак година од када је Александар Вучић био први потпредседник владе, па председник владе, па председник државе јер је његова политика, политика равномерног развоја Србије, а она подразумева изградњу саобраћајне инфраструктуре, да се повежу различити крајеви Србије и изграде обилазнице око градова", рекао је министар Весић.

Министар Весић навео је да је од 2012. године до данас у Србији изграђено 405 километара аутопутева и брзих саобраћајница, а да се у овом тренутку гради скоро 500 километара.

"Немате земљу у овом делу Европе која више гради брзе путеве и пруге него што их гради Србија. То је политика председника Вучића и зато је важно истаћи да је највећи део обилазнице око Београда изграђен последњих десет година", рекао је министар Весић.

Министар Весић навео је да остаје да се још уради последњи 31 километар обилазнице, од Бубањ потока до Панчева.

"Тај део ЦИП пројектује и очекујем да први пројекат завршимо већ следећег пролећа. Ту ће бити два тунела, Бубањ поток и Лештане, као и велики друмско-железнички мост код Винче", рекао је Весић и додао да ће та обилазница бити 31 километар друмска и око 29 километара железничка.

Говорећи о организацији међународне изложбе EXPO 2027, министар Весић је рекао да је победити у било чему у свету тријумф, а посебно победити САД и Шпанију као велике и богате земље.

"Добити EXPO 2027 значи бити те године пословни центар света, то значи више од два милиона туриста, велики број страних компанија, државника и делегација које долазе. Свака велика земља света имаће свој штанд на којем ће се представити", рекао је министар Весић.

Министар Весић истакао је да је организација овакве међународне изложбе велика част и победа за једну малу земљу, као и да му је жао што се у нашим медијима о томе не говори више јер, како је истакао, добити организацију оваквог догађаја показује колико Србија постаје снажна и утицајна у свету.

Министар Весић нагласио је да ће се EXPO градити поред будућег националног стадиона у Сурчину и подсетио да је у марту пуштена брза саобраћајница Сурчин - Нови Београд која, додао је, води управо до EXPO-а, односно до места где ће бити национални стадион.

"То значи да смо већ урадили саобраћајницу до EXPO-а што је велика ствар тако да ћемо градити неке путеве около, али неће бити толико пуно изградње путева јер смо већ праву саобраћајницу урадили", рекао је министар Весић.

Што се тиче железничке везе, навео је да се на томе ради и да је пројектовање већ у току.

"Повезује се БГ возом Земун са центром Сурчина, национални стадион и аеродром "Никола Тесла". Купићемо пет нових композиција које ће опслуживати тај део тако да ћемо са те стране имати повезан сајам односно EXPO, национални стадион, аеродром "Никола Тесла" и центар Сурчина", рекао је министар Весић.

Министар Весић навео је да је важно то што ће нам тај сајам остати и додао да ће то бити највећи сајамски капацитет на Балкану.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва