Вести

ВЕСИЋ: ХРВАТСКА ЖЕЛИ ДА ИЗБРИШЕ ИСТОРИЈУ СТРАДАЊА СРБА

Члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић изјавио је  да Хрватска забраном председнику Србије Александру Вучићу да посети Јасеновац, место страдања српског народа, жели да избрише историју страдања Срба.

"Хрватска власт верује да ће се Јасеновац, уколико се о њему не говори, заборавити, јер не знају како би другачије могли да оперу савест и љагу због онога што су њихови сународници радили у најмонструознијем концентрационом логору у Другом светском рату", рекао је Весић.

Коментаришући написе хрватских медија, Весић је рекао да је за њих Вучић крив зато што му нису дозволили да посети Јасеновац, концентрациони логор у коме је страдало око 700.000 Срба, а поред њих и Јевреји, Роми и антифашисти.

Додао је да је то и покушај да се изврши притисак на нашу земљу, јер никоме не одговара Србија која напредује, развија се и која је под председником Вучићем постала најјача регионална, економска и војна сила на Балкану.

"Жеља председника Вучића да положи цвеће на то место, за њих је проблем зато што цео свет подсећа на то шта се дешавало у усташкој НДХ", рекао је Весић.

Додао је да хрватска власт, уместо да се суочи са прошлошћу, јер, каже, за то што су усташе радиле није одговоран хрватски народ, жели да се све заборави.

Констатовао је и да је сувише дуго прича о Јасеновцу заташкавана како не би штетила односима између два народа унутар бивше СФРЈ.

"То је погрешна политика и надам се да ће се у Загребу превладати разум и да ће дозволити Вучићу да положи цвеће и да на тај начин дају свој допринос суочавању са прошлошћу и помирењу на Балкану", рекао је Весић.

Весић је подсетио и да је Београд помогао у земљотресу порушеним подручјима на Банији, Петрињи и у Глини.

"Фондација ''Гнездо'' ће обновити пет кућа, док је хрватска влада за све ово време обновила само једну", рекао је Весић и навео да је помоћ пружена уз помоћ Српске православне цркве.

Указао је и да се није бирало коме ће се помоћи, те да су Београђани тамо помогли свима, и Србима и Хрватима, и показали да је Београд град који свакоме помаже у невољи.

 

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк