Вести

ВЕСИЋ: ДРЖАВА ЋЕ ВИШЕ УЛАГАТИ У ЖЕЛЕЗНИЦЕ

Драма у новогодишњој ноћи, када је сплав Фристајлер потонуо, била је окосница којом је започет разговор јутрос у емисији Редакција.

Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, гостовао је и коментарисао последња дешавања у Београду, али и ситуацију у Пироту када је дошло до цурења амонијака, током исклизавања вагона са пруге.

Осврнуо се на потонуће сплава Фристајлера, кроз кратку изјаву:

"Све ћемо знати када полиција заврши истрагу. Постоји инспекција која је задужена за безбедност пловидбе, инспектори су изашли на терен, утврђују стање са полицијом, када буде завршен извештај знаћемо шта се десило", рекао је Весић.

Вест која је обележила децембар је исклизавање воза у Пироту и цурење амонијака, Весић је окарактерисао као последица недовољног улагања у железнице.

"Формирана је комисија исте ноћи, коју чине инспектори за превоз опасних материја и инспектори за железнички саобраћај. Постоји много шири проблем и ово је последица тога. Деценијама нисмо улагали у железнице још од Југославије. Жалосна је чињеница да Србија улаже између 10 и 15 милиона годишње, а са тим не може да се уради ништа! Сада је држава почела да улаже више у железнице", рекао је Весић.

Открио је у којим ће се областима градити брза пруга.

"Крећемо са наставком изградње брзе пруге Суботица-Нови Сад, 2025. године имаћемо брзи воз који ће саобраћати из Београда и Будимпеште".

Весић је истакао шта је дужност министра и посету у новогодишњој ноћи наплатној рампи Врчин.

"Посао министра је да буде са својим запосленима. Постоје хиљаде људи који раде и за новогодишњу ноћ, и раде у ваздушном, речном, путном саобраћају, комуналном систему, градској чистоћи... За њих не постоје празници, ни викенд и не постоји Нова година. Желим да им се захвалим у име председника и Владе што раде ревносно свој посао", рекао је Весић.

Објаснио је зашто је изабрао баш рампу Врчин.

"То је једна од највећих наплатних рампи у ЕУ. Кроз наш систем се оствари преко 70 милиона трансакција, рецимо пре десет година је било 32 милиона трансакција, а то значи да више аутомобила пролази туда. Захвалио сам се и железничарима", рекао је Весић.

 

 

Извор: Курир