Вести

ВЕСИЋ: БЛОКАДОМ САОБРАЋАЈНИЦА НАНОСИ СЕ ШТЕТА ДРЖАВИ И ГРАЂАНИМА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поново је данас апеловао на организаторе протеста опозиције да не блокирају саобраћајнице јер тиме, како је навео, наносе штету својој држави и другим грађанима који не желе да учествују у њиховим политичким активностима.

Весић је рекао да свако има право да протестује у складу са законом, али да нико нема право да блокира саобраћајнице.

"Свако у нашој земљи има право на свој политички став који може да изрази у складу са законом и демократским нормама, али због тога други људи не смеју да испаштају”, истакао је Весић гостујући на ТВ Прва.

Навео је да није дозвољено заустављати саобраћај на било којој саобраћајници, али да је посебно опасно то радити на аутопуту.

Подсетио је да је против закона блокада сваке саобраћајнице за скупове који нису пријављени и додао да, када се скуп пријави и када полиција одобри његово одржавање, она прихвати заустављање саобраћаја у одређеним улицама према рути коју организатори доставе.

"Тако је по закону, тако да је могуће блокирати одређене саобраћајнице, уз пријаву за захтев скупа коју је надлежни орган одобрио", рекао је Весић и додао да протести који се дешавају углавном нису одобрени.

Навео је да није исто блокирати саобраћајницу испред Скупштине Србије или то урадити на аутопуту који је међународни пут и на мосту Газела.

Весић је подсетио да је, када су почели протести, апеловао као надлежни министар да се не блокира Газела, јер се тиме наноси штета Србији. 

Додао је да му је драго јер су организaтори протеста после тих апела одлучили да не блокирају Газелу, тако да му није јасно зашто желе то поново да ураде нагласивши да се нада да то није став свих организатора.

Навео је да се процењује да преко тог моста дневно прође око 130.000 возила, више од 7.000 лаких камиона, преко 3.000 аутобуса јавног превоза и превезе се између 200.000 и 250.000 грађана.

"Газела је међународна саобраћајница и ми смо као земља обавезни да те саобраћајнице одржавамо проходним јер ће у супротном они који пролазе кроз Србију бирати неке друге земље. Неће више ићи кроз Србију што значи мање прихода за наш буџет", рекао је Весић.

Додао је да се Србија показала исувише толерантна када су у питању протести у односу на друге земље.

"Пробајте да блокирате аутопут у Немачкој, Француској или у Италији и добићете одговор онакав какав следи по закону. Полиција би их тамо растерала за 10 минута и више им не би пало на памет да то раде", рекао је Весић.

Навео је да је у Србији то толерисано како се учесницима протеста не би дао повод да могу да кажу су на неки начин дискриминисани иако, како је рекао, они дискриминишу друге људе.

"Када блокирате пут, ви дискриминишете оне који желе нормално да путују. Малтретирате те људе само зато што не мисле исто што и ви и не желе да се придруже вашем протесту", рекао је Весић.

Навео је да се на протестима које организује опозиција тражи све осим онога што је логично, а то су избори.

"Они се боје избора као ђаво крста. Одбијају сваки дијалог, њихови захтеви су углавном жеље једног медијског тајкуна, а то је да се укине РЕМ и да се његовим телевизијама додели фреквенција, а се другим телевизијама одузме. Многи од оних који говоре на протестима су запослени код тог тајкуна и очигледно имамо ситуацију да тајкун који је милијардер и живи ван ове земље мисли да може да сруши једну државу и њоме управља као са својим акционарским друштвом", рекао је Весић.

Навео је да су убиства која су се у мају догодила у Основној школи "Владислав Рибникар" и у Младеновцу тешка траума за наше  друштво.

"То је шок за сваког од нас и људи на различите начине реагују на то. Потпуно разумем да су неки људи бесни и размишљају да ли треба нешто променити када је у питању школски систем и који су из тог разлога били на протесту, али немам разумевања за оне који организују протесте, који мисле да треба да дођу на власт преко убиства деце, блокадом саобраћајница и без избора", рекао је Весић.

Навео је да ниједан захтев на протесту опозиције није у вези са школством, нити са трагедијом која се догодила.

"Они су децу заборавили. Баве се само РЕМ-ом, интересује их само ко ће да добије националну фреквенцију и смена министра. То је жалосно и тужно, јер користе несрећу која се догодила како би покушали да дођу власт, али не изборима јер знају да на изборима неће победити”, додао је Весић.

 

 На аеродрому нема места за дивље таксисте

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да је предузет низ мера како би се на београдском аеродрому "Никола Тесла" сузбили дивљи таксисти и навео да су у последњих седам дана од таквих "таксиста" одузета три возила, а један од њих ухапшен.

Министар Весић је, гостујући на Телевизији Прва, рекао да су мере у циљу сузбијања дивљих таксиста, који туристе у Београду пљачкају деценијама, предузела Министарство грађевинарства и Министарство унутрашњих послова, заједно са београдским аеродромом и Градом Београдом.

То је, како је навео, група од 25 до 30 дивљих таксиста који дневно зарађују до 30.000 евра. 

"Добро сте ме чули, група према проценама отима до 30.000 евра дневно што значи да свако од чланова узме око хиљаду евра сваког дана", рекао је министар Весић.

Министар Весић је рекао да су у последњих седам дана одузета три возила од дивљих таксиста, да су покренуте пријаве по закону и да је јуче један од тих таксиста ухапшен, те поручио да ће се наставити континуирано са том акцијом све док више не буде дивљих таксиста.

У међувремену ће, каже, бити промењена организација рада такси службе на аеродрому.

"Више нико без ваучера неће моћи да узме такси превоз тако да ће тај превоз бити уређен онако како је уређен на другим светским аеродромима. Неће више та банда пљачкати људе и отимати новац онима који долазе у Србију, што нашим људима, што странцима", истакао је министар Весић.

Министар Весић навео је да је аеродром "Никола Тесла" један од најфреквентнијих аеродрома у овом делу Европе и сигурно један од највећих.

Подсетио је да је прошле године кроз београдски аеродром прошло 5,6 милиона путника, а да ће их ове године бити скоро седам милиона, те да ће само "Ер Србија" имати 3,5 милиона путника.

Захвалио је Министарству унутрашњих послова, а пре свега ресорном министру Братиславу Гашићу на великој сарадњи и помоћи коју полиција даје јер, како је рекао, акција сузбијања дивљих таксиста не би успела да полиција не ради свој посао.

"Оно што се ради је спровођење закона. Нова организација такси превоза ће доста тога системски решити на самом аеродрому тако да сам сигуран да уз ту нову организацију, органе реда који ће бити присутни и обезбеђење аеродрома дивљи таксисти више неће бити на београдском аеродрому", рекао је министар Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва