Вести

ВЕСИЋ: БЛИЖИМО СЕ СТАБИЛНОЈ СИТУАЦИЈИ НА АЕРОДРОМУ

"Ситуација на београдском аеродрому "Никола Тесла" боља је него што је била у претходном периоду, али је далеко од оне коју желимо и какву компанија "Ванси" треба да одржава", изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и истакао да су га представници компаније обавестили да ће већ од суботе бити још 30-ак новоангажованих на аеродрому.

Министар Весић подсетио је да је пре неколико дана формиран оперативни тим који се састаје на дневном нивоу и решава проблеме који се углавном односе на недостатак броја запослених на аеродрому што је, додао је, проблем са којим се суочава већина европских аеродрома.

Министар Весић навео је, гостујући у емисији "Београдска хроника" на РТС-у 1, да компанија "Ванси" може много више да учини, како би било мање проблема на београдском аеродрому и додао да зато инсистира на томе да спроведу све договорене мере како би путници добили услугу за коју су платили, а запослени били адекватно плаћени за свој рад.

"Због тога у разговору са њима инсистирам да се повећају плате, посебно онима који раде на сортирању пртљага јер је ту највећи проблем, док на чекирању, контра-диверзионој контроли и пасошкој контроли сада има мање проблема, боље рећи скоро да их и нема, али на сортирници имају мањак људи", рекао је министар Весић.

Министар Весић навео је да ће следеће недеље Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије објавити тендер за два нова земаљска оператера и додао да ћемо од јесени имати много већу конкуренцију што значи да ће "Ванси" морати да поправи своје услуге јер земаљске оператере бирају саме авио компаније.

Министар Весић поновио је да инсистира на већем броју запослених и поштовању путника и додао да на пасошкој контроли на београдском аеродрому тренутно постоје четири кућице у којима ради осам полицајки и полицајаца, а да ће их за недељу дана бити још три кућице са нових шест шалтера.

"Осим тога са полицијом је договорено и захваљујем министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу на томе јер су одмах реаговали да се набаве електрични читачи за домаће пасоше што ће убрзати пролазак путника", рекао је министар Весић.

Министар Весић подсетио је да је национална авио-компанија Републике Србије "Air Serbia" прошле године увела 15 нових линија, а да ће ове године бити 22 нове линије, те додао да су операције те компаније на аеродрому повећане за око 40 одсто.

"Ништа се непредвиђено није догодило на београдском аеродрому, а они који га воде знали су да све авио-компаније повећавају број операција на аеродрому и да ће бити отворен нови терминал који значи капацитет од 14 милиона путника", рекао је министар Весић.

Министар Весић напоменуо је да је у прва три месеца ове године било скоро 3,3 милиона путника што, како је рекао, значи да ће до краја године сигурно бити премашена цифра од седам милиона путника што је рекорд, а додао да ће "Air Serbia" до краја године имати 3,5 милиона путника.

""Air Serbia" прошле године није добила ниједан динар субвенција из буџета и она је понос наше земље и заиста све чинимо да она још више напредује, јер је то најбрже растућа регионална компанија у Европи", рекао је министар Весић и додао да је зато важно да аеродром "Никола Тесла" послује, иако треба још много тога да се уради како би нормално функционисао.

Говорећи о интегрисаном систему наплате путарине између Србије и Северне Македоније, који је пре неколико дана почео да функционише, министар Весић рекао је да је процедура за преконфигурацију постојећих тагова једноставна и да траје пет минута.

Министар Весић појаснио је да је то као када се код мобилног телефона прелази са припејда на постпејд и додао да су до сада сви тагови били припејд, то јест грађани су могли да троше онолико новца колико су имали на тагу, а сада су уведени и постпејд тагови који се везују за платну картицу.

"То значи да убудуће, када прођете наплатну рампу, са платне картице вам се скине износ путарине тако да више не морате да уплаћујете новац на таг, а уколико сте имали новца на њему, он ће вам бити враћен на жиро рачун", рекао је министар Весић.

Министар Весић подсетио је да је на наплатној станици Прешево пре границе са Северном Македонијом отворен камион са мобилним шалтерима где они, који су заборавили или нису стигли да преконфигуришу своје тагове, то могу да учине управо у том камиону.

"Таг је активан за пола сата и могу да га користе кроз Северну Македонију", рекао је министар Весић и додао да су при крају преговори да се ово уради и са Хрватском и Грчком, јер то, како је истакао, грађанима омогућава бољи комфор путовања.

Говорећи о обилазници око Београда, министар Весић навео је да ће она растеретити мост "Газела" и да ће се прави ефекти обилазнице видети од септембра када саобраћај у Београду буде у пуном јеку.

Министар Весић напоменуо је да се обилазница гради од 1991. године и да је од тада изграђено 47 километара од чега је, како истиче, највише изграђено последњих десет година.

Министар Весић навео је да је у току пројектовање за последњи део обилазнице, од Бубањ Потока до Панчева, дужине 31 километар и изразио очекивање да ће тај део почети да се гради следеће године.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1