Вести

СТЕФАНОВИЋ: СУТРА КРИЗНИ ШТАБОВИ О МЕРАМА

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић потврдио је да ће сутра заседати кризни штабови за борбу против "COVID-19", којим ће председавати председник Србије Александар Вучић и председница владе Ана Брнабић, на којем ће бити донете нове мере.

У питању је састанак Kризног штаба за сузбијање заразне болести "COVID-19" и Kризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести "COVID-19" по привреду.

Стефановић је рекао да председник, влада и стручњаци заједно заседају и процењују које су то мере које треба применити како би се на најбољи начин заштитили животи људи.

"Процењујемо све, стање и број новозаражених, капацитете здравствених установа и капацитете државе. Ми ћемо сутра поподне имати заједнички кризни штаб, којем председавају председник и премијерка и биће донете мере", рекао је Стефановић.

Стефановић је истакао да је свако министарство из свог домена предлагало мере које би могле да се примењују, у случају да мере морају да се пооштре, а које ће на најмање инвазиван начин утицати сакодневне животе људи.

"Људи треба да верују држави. Све мере доносимо озбиљно и одговорно. Не да бисмо људима отежали животе или им напакостили, већ да сачувамо животе”, рекао је Стефановић.

Ако успемо да се изборимо да немамо превелико повећање броја новозаражених, да сачувамо животе, успели смо у једној великој ствари, поручио је Стефановић.

 

Ухапшени због ширења лажне вести није извор

Стефановић  је изјавио да ухапшени Београђанин В.П. (34), који је први на Твитеру објавио лажну вест да се уводи полицијски час од 24 сата, није изворни аутор те вести, као и да се врши истрага ко је први „пустио“ ту причу.

Стефановић је рекао да је ухапшени вест добио од своје супруге, која је, како наводи, запослена у једном од министарстава Републике Србије.

"Верујем да нису хтели да шире панику, али нанета је штета, јер кад кажете људима да ће се нешто догодити од вечерас или сутра, а да их о томе није обавестила њихова држава, онда људи размишљају да иду као стампедо у продавнице, јер рачунају да то сутра више неће моћи да раде", поручио је Стефановић.

Стефановић је рекао да је држава одмах реаговала и да је важно да људи знају да ће држава на озбиљан и одговаран начин давати на време све информације, као и да ниједна одлука није донета унапред, те да ће се ситуација у ванредном стању аналазирати из сата у сат.

Стефановић је још једном позвао грађане да поштују мере надлежних органа и медицинских стручњака, јер, како је додао, једино се тако могу спасити животи.

 

Већина грађана поштује мере, 3500 пријава

Стефановић  је изјавио да је поднето око 3.500 прекршајних или кривичних због кршења мера забране кретања, које је држава увела у циљу спречавања ширења вируса, али да највећи број грађана поштује прописане мере.

“Kада чујете да је до сада поднето око 3.500 кривичних и прекршајних пријава против људи, то звучи пуно. И јесте пуно, јер је свако од њих могао потенцијално да угрози свој или туђи живот, али највећи број грађана поштује мере владе”, рекао је Стефановић.

Стефановић је захвалио свим људима који, каже, показују одгоровност и озбиљност, као и лекарима и медицинском особљу, полицајцима, војницима, волонтерима, медијима, свима који озбиљно и одговорно раде свој посао.

Посао полиције је, подсећа, да санкционише кршење мера.

“Волео бих да полиција нема посла у том домену, али има. Они који крше мере биће оштро кажењни, јер морају да разумеју да ризикују и угрожвају свој или туђе животе”, рекао је Стефановић.

Стефановић је најавио да ће бити свакодневних контрола, и замолио грађане да поштују прописане мере.

“Нико не жели да вас кажњава, али молим вас да поштујете и полицијски час и све друге мере”, рекао је Стефановић.

На питање о редовним активностима полиције у ванредном стању, стопи криминала и породичном насиљу, Стефановић је рекао да је забележен пад општег криминала, као и породичног насиља, а да полиција гарантује заштиту свакој жени у случају насиља у породици и током ове ситуације.

“Жене и данас могу да рачунају на полицију, као и у редовној ситуацији. Имају максимално право на заштиту. Полиција је увек уз своје грађане”, рекао је Стефановић.

Стефановић је навео да свака жена која се осећа угрожено, треба да се обрати полицији и да пријави насиље, а полиција ће предузимати мере, додајући да се нада да учимо лекције и да насиље никада није решење.

“Имамо пад општег криминала и породичног насиља, али док постоји иједна жена која трпи насиље, нећемо стати са тим. Молим све да се уразуме, а женама увек гарантујемо заштиту”, рекао је Стефановић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг