Вести

СЕЛАКОВИЋ: ЗАПОСЛЕНИ У СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ ЗАСЛУЖУЈУ ПРИЗНАЊЕ

"Општина Петровац на Млави, уз општину Алексинац, је међу првима у Србији  по броју установа које се баве социјалном заштитом", рекао је Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић након обиласка  Установе за одрасле и старије “Гвозден Јованчићевић“ у Великом Поповцу и Дома за децу и лица ометена у развоју “Др Никола Шуменковић“ у Стамници.

Селаковић је рекао да су то две установе уз Центар за социјални рад које раде изузетно важан посао, али и у којима људи раде веома тежак и одговоран посао.

"Дом у Стамници настао је у павиљонима које су некада користили рудари. Рудник је угашен, остали су павиљони који су својевремено преуређени, а данас у њима раде социјални стручни радници, неговатељи, медицинско особље, који раде озбиљно рударски посао. Користим ову прилику да тим људима и свим њиховим колегама и колегиницама широм Србије који раде у оваквим установама, а више је од 70 установа за смештај корисника у нашем систему социјалне заштите, одам признање на ономе што раде", истакао је Селаковић.

Селаковић је додао да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од 2021. године закључно са 2023. уложило само у ове две установе више од 150 милиона динара.

"Овде у Стамници око 90 милиона, у Великом Поповцу 60 милиона. Наставићемо и даље да улажемо у ове установе. Оне захтевају по природи посла који се овде обавља потпуно другачије третмане, другачије текуће одржавање", навео је Селаковић.

Говорећи о платама запослених, Селаковић је указао да је изузетно важно и што охрабрује у области социјалне заштите, јесте и најава председника Вучића да ће људи који чине овај систем, који раде веома тежак, захтеван и одговоран посао бити обухваћени повећањем зарада.

"Када погледате који посао ови људи раде, колико је то посао који захтева прво велико срце и душу код човека, па онда све остало, то је нешто што не можете да платите, али трудићемо се да корак за кораком, како наша економија напредује, како Србија привредно напредује, финансијски јача, да и за овај озбиљан сегмент наше државе и друштва обезбедимо довољно средстава за његово неометано функционисање, али и довољно средстава за запослене", нагласио је Селаковић.

Селаковић је похвалио и Општину Петровац на Млави и председника општине због пажње коју придаје систему социјалне заштите и установама које овде раде.

Ове установе запошљавају велики број људи и захтевају једну посебну пажњу.

"Оно што је на свима нама јесте да људе који су овде некада и 24 сата дневно максимално подржимо у њиховом послу", закључио је Селаковић.

Током боравка у Општини Петровац на Млави, министар је обишао и разговарао са запосленима у Центру за социјални рад у овој општини.

 

 

 

Извор: Танјуг