Вести

СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА И ГРЧКА ОСТВАРУЈУ ДОБРУ ЕКОНОМСКУ И ПРИВРЕДНУ САРАДЊУ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Никола Селаковић поручио је данас у разговору  данас са члановима Управног одбора Хеленског привредног удружења Србије који чине представници великих грчких компанија у Србији да две државе имају традиционално пријатељске односе, као и да остварују добру економску и привредну сарадњу.

Селаковић је указао на то да је све више грчких фирми присутно у Србији, о чему говори и број људи који те фирме запошљавају.

Чланови УО Хеленског удружења Србије су указали да у Србији послује око 250 грчких компанија које запошљавају око 10.000 радника, са тенденцијом ширења свог пословања.

Они су истакли да више од две деценије грчке компаније улажу свој капитал у Србији, што још једном потврђује блиске односе две државе на свим нивоима, наводи се у саопштењу.

Саговорници су нагласили да постоји значајан простор за унапређење сарадње, посебно када је реч о улагањима у бањски туризам, индустрију хране, грађевину, енергетику итд.

Они су навели да постоји проблем недостатка радне снаге у Србији, али да је тај проблем присутан и у већини држава чланица ЕУ.

Селаковић је подсетио да је ИТ сектор у последњих шест-седам година доживео своју експанзију, и да се грађани Србије из држава широм света враћају у своју земљу, како би радили у том сектору.

Селаковић је додао да Влада Србије посебну пажњу посвећује дуалном образовању, захваљујући којем око 70 одсто младих након завршене средње стручне школе пронађе запослење.

Према речима Селаковића, дуално образовање је омогућило страним, али и домаћим компанијама у Србији адекватну, стручну и специјализовану радну снагу, наводећи да је то “вин-вин“ ситуација за обе стране, како за привреду, тако и за државу, односно грађане.

Потврђујући још једном добре и пријатељске везе две земље, Селаковић је указао да је један од главних приоритета председника државе, као и целе Владе Републике Србије, да створи што бољи инвестициони амбијент, који ће, са једне стране, привући стране директне инвестиције, а са друге стране позитивно утицати на тржиште рада у Србији.  

 

 

Извор: Танјуг