Вести

СЕЛАКОВИЋ: СРБИ СУ НАРОД КОЈИ НЕ ВОЛИ ДА СЕ ПРЕДАЈЕ

"Нема горе ствари од рата, али ако се он већ догоди, када донесе жртве, најгора ствар је, ако се те жртве рата забораве", истакао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић данас у Кастелану, где је одао почаст и положио венац код Капеле палих бораца у Првом светском рату, а где се налази и меморијална плоча посвећена страдалим српским заробљеницима и војницима.

Министар Селаковић захвалио се представницима Покрајине Трентино, те представницима италијанског парламента, као и локалним властима који су дали велику подршку да се места страдања Срба у Првом светском рату ван граница своје државе не забораве.

"Оно што је овде другачије у односу на друга места где почивају српски војници или ратни заробљеници, јесте да овде нису били заробљени само српски војници, већ и Срби који су живели на простору тадашње Аустроугарске монархије, који су заробљени и овде доведени на принудни рад, само зато што су припадали српском народу", указао је министар Селаковић и додао да већина њихових потомака до скоро нису нису знали где они почивају.

Министар Селаковић оценио је да је српски народ кроз историју пролазио кроз доста ратова, и да су Срби народ који не воли да се предаје.

"Подигли смо као народ кућу на раскрсници путева и тај простор на Балкану где се налази Србија заиста јесте укрштање путева између Истока и Запада, између Севера и Југа, и као такви увек смо били на мети оних који су желели да пролазе својим империјалним намерама вођени на другу страну света", навео је министар Селаковић.

Говорећи о важности и жртвама које је српски народ поднео за време Првог светског рата, министар Селаковић рекао је да је тај рат посебно важан за Србију, јер је он прича сваке српске породице и да не постоји породица у Србији, коју Први светски рат није дотакао.

Министар Селаковић најавио је да ће сутра на Српском гробљу надомак Кастелана бити откривен споменик српским заробљеницима и војницима страдалим у Првом светском рату на територији Трентина.

"Као министар који је надлежан за одржавање српских ратних војних меморијала у целом свету, иницираћу да комеморација у Кастелану постане државни догађај који ћемо ми као држава обележавати сваке године", закључио је министар Селаковић.

Споменик на Српском гробљу у Кастелану подиже Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије уз подршку италијанске регије Трентино Алто Адиђе и Општине Вила Лагарина.

 

 

 

Извор: Танјуг