Вести

СЕЛАКОВИЋ: МОРАМО СЕ ОДУПРЕТИ ПОКУШАЈИМА РЕВИЗИЈЕ ИСТОРИЈЕ

Генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић положио је цвеће на Спомен-плочу погинулим војницима Црвене армије у Београду поводом обележавања Дана победе над фашизмом, уз поруку да се морамо одупрети покушајима ревизије историје.

Селаковић је рекао да је ово један од најсветлијих и најсјајнијих датума у историји човечанства, када је срушено зло и фашистичко-нацистичка иделогија која је од 1939. године до 1945. године сејала смрт широм Европе и света.

Тог дана су српски војници у оквиру јединица Народне ослободилачке војске Југославије и руски војници у оквиру Црвене армије заједно ослобађали нашу отаџбину, а Црвена армија даље ка Берлину ослобађала остатак Европе.

Наводећи да смо сведоци покушаја ревизије историје, Селаковић је поручио да се томе морамо одупрети на сваки могући начин.

Један од начина је и изложба на Тргу Републике посвећена ослобађању Источне Европе од нацизма у периоду од 1944. до 1945.године, Марш бесмртног пука, као и подсећање на претке који су положили живот или учествовали у борбама против највећег зла у историји света.

Покушајима ревизије негира се да су у нацистичким „квази државама“ и државама постојали концентрациони логори од Аушвица до Јасеновца, да су у НДХ постојали чак и концетрациони логори за децу који нису постојали нигде у свету и да су стотине наших сународника бесмоучно у борби против фашизма убијани само зато што су били Срби, рекао је Селаковић.

„То је била најгора идеологија зато што је правила разлику међу људима по њиховом пореклу, боји коже, раси, националној и верској припадности. Зато ово јесте најсјајнија победа и најславнији дан у историји нашег човечанства“, истакао је Селаковић.

Чувајући сећање чувамо истину и не дозвољавамо прекрајање историје, лошу интерптретацију историјских чињеница и догађаја што јесте план одређених политичких структура и што се неко својски труди да нам наметне, рекао је Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг