Вести

СЕЛАКОВИЋ И ЖИОФРЕ О САРАДЊИ У ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић састао се са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом са којим је разговарао о подршци коју Европска унија пружа унапређењу система социјалне заштите и приступу запошљавања у Србији, као и о будућим заједничким пројектима у тој области.

Министар Селаковић и амбасадор Жиофре су на резултате остварене у оквиру пројекта "Не остављајући никога иза себе", који је део програма Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији (EU SHAI), реализованог у 19 градова и општина, за који је Европска унија издвојила 27 милиона евра. Они су истакли да је тај пројекат од велике важности, јер не само да обезбеђује трајна стамбена решења за социјално угрожене групе, већ им пружа и прилику за пуну укљученост у друштво.

С тим у вези, министар Селаковић је рекао да је врло значајно да се тим људима поред места где ће да живе, обезбеди и запослење, како би у потпуности били укључени у друштвену заједницу. Селаковић је истакао да социјално предузетништво управо за циљ има запошљавање рањивих категорија друштва (жртве породичног насиља и трговине људима, Роми, особе са инвалидитетом, старији од 50 година), али да иако постоји добра законска основа, још увек је мали број оваквих предузећа, која су основана у Србији. Селаковић је додао да имајући у виду да Европска унија снажно подржава социјалну инклузију, да би од великог значаја била и подршка када је у питању јачање система социјалног предузетништва.

Поред наведеног, Селаковић и Жиофре су разговарали и о програму "Гаранција за младе", који ће се, према речима шефа Делегације, пилотирати у Србији уз подршку Европске уније.

Министар Селаковић је указао да ће ускоро бити потписан и план имплементације овог програма, који ће додатно унапредити тржиште рада у Србији, када је у питању запошљавање младих.

Такође, шеф Делегације је истакао да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања важан партнер посебно када је реч о процесу евроинтеграција и социјалној кохезији, која представља важан део вредности Европске уније. Жиофре је додао да ће Европска унија пружити помоћ и подршку и када је у питању рад на изради нових законских решења у надлежности Министарства, те честитао министру на досадашњем унапређењу законодавног оквира и усвајању нових законских одредби.

 

 

 

Извор: Танјуг