Вести

СЕЛАКОВИЋ: ДОДЕЉЕНЕ ПРВЕ БОРАЧКЕ СПОМЕНИЦЕ ПОСЛЕ 80 ГОДИНА

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Никола Селаковић и потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и доделили су данас постхумно прве Борачке споменице за погинуле борце близанце Срђана и Бобана Милића, који су животе храбро изгубили на Косову и Метохији током одбране од НАТО агресије у априлу 1999. године. Борачке споменице додељују се први пут после 80 година.

Како је истакао Селаковић, само држава која се сећа својих јунака, само она која памти своје хероје и своје мученике има будућност.

Нису могли Милићи да измене ток своје судбине. Нису могли Милићи да на неком другом, туђем огњишту граде свој дом. И нису могли Милићи више да воле своју отаџбину Србију, нису могли да дају већу жртву у одбрани своје отаџбине и њене слободне него што јесу. Зато је дужност те отаџбине и свакога од нас који је чини да памти и да буде вечно захвалан. Баш као што на овим споменицама, на Бобановој и на Срђановој, пише “Захвална отаџбина“. Вечно им је захвална Србија. Вечно је захвална мајци Нади и оцу Драгољубу што је српском роду подарио такве јунаке који нису бирали своју државу и судбину, али који су за Србију дали све, рекао је Селаковић и нагласио да док је таквих попут Горана, Бобана и Срђана, Србија је сигурна те захвалио председнику Републике Србије Александру Вучићу и Вучевићу што је данас имамо Борачку споменицу, што их спомињемо, памтимо све и чувамо од заборава.

Свечаној академији доделе првих Борачких споменица присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства унутрашњих послова, локалне самоуправе, представници верских заједница и родбина породице Милић.

Браћа Срђан и Бобан Милић били су припадници Приштинског корпуса. Погинули су у размаку од неколико дана за време НАТО агресије 1999. године, борећи се за своју земљу, свој народ и слободу. Трећи брат Горан преминуо је од туге годину касније.

Додела борачких споменица установљена је Законом о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица и Уредбом о “Борачкој споменици“ коју је Влада Републике Србије донела у марту 2023. године. Реч је о посебном националном признању, које се додељује лицима која су стекла статус борца по Закону о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.

 

 

 

Извор: Танјуг