Вести

САСТАНАК ПАРЛАМЕНТАРНИХ ОДБОРА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И СРБИЈЕ

Парламентарни одбор ЕУ и Србије за стабилизацију и придруживање, којим председавају Тања Фајон испред Европског парламента и Владимир Орлић испред Народне скупштине Србије одржава се путем видео конференције због епидемиолошке ситуације, а учесницима ће се обратити и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Реч је о 12. састанку представника Делегације ЕП за Србију и Одбора за стабилизацију и придруживање Народне скупштине Србије.

Орлић се у свом уводном обраћању захвалио Тањи Фајон на честиткама за рад Одбора које је данас упутила и навео да му је драго што се данашњи састанак одржава јер и једно и друго указују да су раније напомене о евентуалном спорном легитимитету Народне скупштине Србије након избора одржаних у јуну 2020. године неосноване.

"Ваша честитка је важна због напомена које су се могле чути после избора који су одржани у нашој земљи прошле године, а које нису биле до краја промишљене и ишле су у смеру да је евентуално споран легитимитет нашег сазива Скупштине", казао је Орлић.

Сматра да је чињеница да се одржава данашњи састанак најбољи и најочигледнији доказ да је легитимитет Народне скупштине у потпуности признат од стране Европског парламента.

"У демократским друштвима и Европи увек се подразумева поштовање воље грађана изражене на изборима тако да су било какве напомене о евентуално спорном легитимитету представљале потпуни промашај и добро је што је тако", казао је Орлић.

Наглашава да парламент Србије наставља да ради пуном паром на остварењу једног од главних стратешких опредељења државе, а то је пуноправно чланство у ЕУ.

Навео је и да у том смислу очекују подршку и Парламентарног одбора ЕУ за коју каже да се увек подразумевала и да нема разлога да не буде тако и у наставку.

 

 

Извор: Танјуг