Вести

ШАПИЋ: ПРЕДЛОЖЕНИ БУЏЕТ БЕОГРАДА ЈЕ БУЏЕТ БРИГЕ О ЉУДИМА

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је данас, на седници Скупштине града, да је предложени градски буџет, у износу од  205,54 милијарде динара, буџет бриге о људима који ће суштински променити живот свих Београђана.

"Овај буџет биће историјски, третираће све грађане на једнак начин, и верујем да се нико, без обзира ко ће сутра водити Београд, неће усудути да укине те одлуке", поручио је Шапић.

Пре свега, Шапић је рекао да ће од 1. септембра следеће године похађање вртића бити бесплатно за сву децу, било у државним или приватним вртићима, да ће сви ученици основних и средњих школа у Београду следеће школске године бесплатно добити нове уџбенике.

Даље, како је навео Шапић, биће омогућено бесплатно коришћење отворених базена лети за све Београђане.

Како је рекао, у току следеће године биће постављен 101 објекат са комуналном милицијом широм града, што ће допринети да се грађани осећају безбедније, док ће широм града бити постављене интерактивне табле где ће грађани моћи да се информисани о дешавању у свом делу града као што су нестанци струје, воде, поправке, кварови и слично.

Шапић каже да ће бити уведена Београдска картица, по угледу на Новобеоградску картицу, и да ће то бити највреднији документ који ће Београђани носити у свом новчанику.

Шапић је најавио и велики број инфраструктурних радова, од којих је као највећи издвојио реконструкцију и проширење Главне улице у Земуну.

 

Шапић о ваучерима за ђаке и наставнике, јарболу, комуналној милицији...

Шапић је изјавио данас да је све урађено у складу са законом у вези с ваучерима за децу и запослене у предшколским установама и школама у престоници. 

“Да ли мислите да бисмо урадили било шта што мислимо да је супротно закону? Све је урађено у складу са законом. Уколико нешто није било по закону, сносићемо одговорност за то, али смо се трудили да заиста урадимо све у складу са законом”, рекао је Шапић на седници градског парламента одговарајући одборницима опозиције који су критиковали број радњи у којима се ваучери могу искористити.

На критике о пројекту јарбола Шапић је рекао да није против тог пројекта и да је то “јако лепа и добра ствар”, али да не зна да ли баш јарбол треба толико да се плати.

Предложио је да јарбол остане као нешто што треба да се уради, али да се покуша да се новац уместо из буџета набави донацијама привредника и људи који су заинтересовани да у томе учествују.

“Ми ћемо ребалансом буџета, уколико се са тиме сада сложите, да средства превиђена за јарбол искористимо за неке друге ствари, али да не одустанемо јарбола”, рекао је Шапић.

Одговарајући на примедбе шефице одборничке групе “Уједињени” Миле Поповић, Шапић је позвао да изађе за говорницу, каже своју биографију и шта је то што је квалификује да прича шта је добро, а шта није.

“Од вас до сада никада нисам чуо ко сте и шта сте, шта вас препоручује. Шта је то карактеристично због чега ви себе предлажете као некога ко сутра треба да води овај град и буде на важним, одговорним местима”, рекао је Шапић и наставио:

“У реду је и да кажете препоручује ме то што су грађани гласали за нашу листу, а господин (Драган) Ђилас ми је дао поверење, али начин на који се ви већ месецима овде постављате према свим темама, ви знате шта је добро, а шта није…волео бих да чујем, пробао сам да нађем вашу биографију, да видим шта сте радили у области локалне самоуправе, која је то ваша квалификација да бисте се на један прилично арогантан начин упоређивали са сваким од нас”.

“Из ког год разлога да је осмишљена сврху своју постигла није. Ко је за то крив, да ли власт ДС тада, да ли власт СНС након тога, то је сада неважно. Свакако није постала оно што грађани очекују и ми управо то желимо, да те људе ставимо у сврху грађана и да они добију, поред својих овлашћења и обавеза која имају као службена лица, и многе друге ствари”, рекао је Шапић.

На примедбе у вези са пробијањем рокова радова, Шапић је рекао да је раније било пробијања рокова, али да за 45 улица у претходних неколико месеци није пробијен ниједан рок.

“Изузетно сам срећан због тога и то је значајан помак у односу на многе ствари пре тога. Мислим да смо за ових неколико месеци показали да рокови могу да се не пробију. Да гарантујемо да неће бити пробијања не могу, али могу да ћемо урадити све да тога буде што мање”, рекао је Шапић.

 Шапић је, између осталог, навео и да је споменик Бранку Пешићу завршен, а да је новац предвиђен буџетом намењен за “ситне ствари” како би се споменик поставио и слично, а не за поновно прављење споменика.

 

 

Просечна старост аутобуса ГСП 7,5 година, контролори неће избацивати путникe

Шапић je изјавио да је просечна старост аутобуса јавног градског превоза седам и по година, што је, како је рекао, просечна старост возила и у највећем делу Европе.

Говорећи о стању у ГСП и одговарајући на питања новинара у холу Народне скупштине у Краља Милана у којој се одржава седница Скупштине града, Шапић је рекао да највећи проблем са трамвајима и тролејбусима који су, како је рекао, у катастрофалном стању.

Шапић је рекао да предложеним буџетом нису предвиђене набавке нових возила јер су то огромна средства, али није искључио могућност да до тога ипак дође ребалансом буџета.

“Свакако нећемо одустати од обнове возног парка”, рекао је Шапић.

На питање о 500 најављених контролора у возилима јавног превоза, градоначелник је одговорио да прво морају да дођу до њих и да ће покушати их преузму из Кенткарда.

Нагласио је да неће бити репресивних мера и да контролор може да буде у аутобусу а да никога не избацује и да ни са ким не улази у сукоб.

“Они ће указивати људима колико је важно да купе карте. Нећемо избацивати никога”, поручио је Шапић.

Додао је се пребацују валидатори на предња и задња врата, али да не могу никога да натерају да улази на предња и задња врата, посебно ако је гужва, јер је то немогуће.

“Али када дођемо у ситуацију да можете да се крећете у аутобусу, доћи ћемо сами од себе да улазимо на предња и задња, а излазимо на средња.

То је процена и ми желимо да Београђани поступно дођу до тога. Дубоко верујем да ће то дати резултати и због тога што побољшавамо ствари, сами доћи до тога да треба да плате карте. Без репресивних мера али не и без контролора”, истакао је Шапић.

На питање новинара о бесплатним уџбеницима за ученике основних и средњих школа, Шапић је рекао да се Град неће мешати у избор уџбеника, већ да ће прихватити избор школа и директно уплаћивати новац издавачима.

“То ће Град коштати између 16 и 20 милиона евра годишње, док ће бесплатни вртићи за децу претшколског узраста коштати око 40 милиона евра”, рекао је Шапић.

Он је истакао да је одлука да се свима обезбеде бесплатни уџбеници и вртићи, без обзира на материјално стање, политичка одлука

ђ“То је наше право и наша политичка одлука, јер сматрамо да је свим којима имају децу тешко у септембру када почне школа, и да је свима буџет угрожен, осим за неколико процената најбогатијих грађана”, објаснио је градоначелник.

Такође, рекао је да нема ништа против антикорупцијских комисија и позвао све да, ако има било шта што им је сумњиво, пријаве надлежним органима.

“Ја се нећу бавити паушалним оценама опозиције за корупцију и нећу више одговарати на такве тврдње. Покушао сам на почетку и онда схватио да њих не занима истина. Све што имају нека пријаве надлежним органима”, поручио је Шапић.

Одговарајући на питање да ли буџет предвиђа помоћ грађанима која је обећана грађанима који су остали без крова над главом због грешке инвеститора као у Видовданској 2, Шапић је одговорио да не зна шта

“Не значи да нећемо преузети неке обавезе, али морамо да видимо каква су обећања дата и да ли их је неко дао зато што му се то свидело, или то има буџетско и статутарно утемељење. Уколико налетимо на обећања која није могуће одржати, нека се обрате онима ко им је обећао”, рекао је Шапић.

Додаје да то не значи да ће Град да остави грађане, већ да ће свакоме помоћи у складу са могућностима.

 

Бићу градоначелник и за годину дана ако не буде избора, ако буде видећемо

Шапић је изјавио данас да види себе на истом месту за годину дана, уколико не буде неких ванредних избора.

“Уколико буде избора, зависиће од Београђана да ли ће указати поверење у следећем мандате овој управи и политици која је спровођена од избора. Видећемо,” рекао је Шапић одговарајући на питања новинара у холу Народне Скупштине у улици Краља Милана у којој се одржава седница градског парламента.

Додао је да у политици морате да правите дугорочне планове, јер је немогуће да правите озбиљне планове на неколико месеци по питању било чега.

"Морате да будете спремни и да уколико тако политичке околности буду налагале проверите поверење код грађана", казао је Шапић.

 

Извор: Танјуг