Вести

РАКИЋ: БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ КЉУЧНА, ПОСЕБНО КАДА ЈЕ РЕЧ О ДЕЦИ И МЛАДИМА

Народнa посланица на листи "Александар Вучић - За нашу децу" и председница скупштинског одбора за просторно планирање, инфраструктуру и телекомуникације Катарина Ракић изјавила је да је Скупштина усвојила измене и допуне закона о информационој безбедности, и да су предлогом буџета за 2021. годину предвиђена значајна средства за ову област.

Ракић истиче да с обзиром на то да је већина послова прешла на онлајн систем рада, неминовно је да се повећа опрез, јер су могуће злоупотребе и да се посебна пажња мора обратити на децу и младе јер је њихова безбедност на интернету од кључног значаја.

- Поставља се питање да ли је интернет безбедно место за децу, сада када је екран компјутера постао и учионица и место за игру и, хтели ми то или не, то је њихов прозор у свет. Уколико постоји контрола, медији и интернет нису опасни, али родитељи морају пратити кораке своје деце у дигиталном свету. Међутим, када то кажем, не мислим само да посматрају шта раде. Најбитније је да препознају одакле вребају могући проблеми. Статистика је показала да само 17 одсто родитеља сматра да се разуме у дигиталне иновације, те да могу и знају да заштите своје дете. Такође, 85 одсто деце проводи више од једнога сата дневно на интернету, а чак 30 одсто њих је дошло у контакт са неким непримереним садржајем. Како су ово подаци из времена пре него што се прешло на онлајн наставу, број сати које млади тренутно проводе на интернету сигурно достиже забрињавајући ниво. Из тог разлога, сви ми у законодавној и извршној власти треба да радимо на стварању механизама заштите деце на интернету и то у виду националне Стратегије развоја информационог друштва и информационе безбедности. Наравно, Закон о информационој безбедности на то нас је и обавезао. Буџет за наредну годину предвиђа значајна средства, а на нама је да се свест о томе колико је ово озбиљна ствар подигне на далеко виши ниво, јер последице могу бити катастрофалне, објашњава Катарина и додаје:

- Савремене технологије постале су део школског система и пре него што смо на то били адекватно припремљени. Ту првенствено мислим на родитеље. Пандемија корона вируса учинила је да прелазак на онлајн наставу буде наша реалност брже него што смо то могли да очекујемо. Е сад, ако је дигитални напредак већи и заштита деце мора бити већа. Та два корака су уско повезана и морају пратити један други. А прва линија заштите детета су кућа и породица. Због тога је најважније питање за родитеље да ли слепо верују детету о свему што ради на интернету. Мој им је савет да помно прате сваки дигитални корак свог детета, јер оно на том путу није сасвим безбедно. Исто тако, треба да имају на уму да им дете неће открити на какве је све садржаје наишло, а само један клик може бити пречица за најтамнији мрак. Зато је наша дужност да инсистирамо на томе да се родитељи дигитално едукују и постану свесни тога да живимо у новој ери, у којој су опасност и изазови и потпуно другачији од оних који су били део нашег детињства.

 

 

 

Извор: Курир