Вести

РАДАКОВИЋ: МЛАДИ СУ НАША БУДУЋНОСТ

У октобру 2019. године Српска напредна странка одлучила је да оснује фондацију "За српски народ и државу", окренуту ка онима од којих све зависи - младима. Председница фондације за Српски народ и државу Бојана Радаковић говори о циљевима које су остварили и на којима ће наставити да раде.

- Творац визије је председник Александар Вучић, који је лично помогао у утврђивању циљева и основних постулата којих се држимо. Трудимо се да својим радом и програмом унапредимо политичку културу у Србији, помогнемо неговању традиције и српског културног наслеђа, а главни акценат стављамо на едукацију младих. Тако смо поред округлих столова на различите актуелне теме, поред конкурса које смо скоро расписали, већ две године активно посветили програму Академије младих лидера кроз који полазници уче вештине јавног наступа, културу дијалога, акционо и стратешко планирање, теорију о структури државе... Поред многобројних новинара, професора, имали су прилику да причају и са председником Вучићем.

Посебно су били срећни јер су имали прилику да слушају његово предавање, и тај догађај је нешто што мислим да никада неће заборавити.

* Фондација је усмерена на рад са младим људима. Зашто је важно да се младима посвети пажња?

- Пре свега јер су млади, образовани људи потребни нашој Србији. Ствара се држава где млади не само да желе да остану, већ се и они који су отишли враћају. Држава им обезбеђује станове, повећава плате, смањена је незапосленост, обезбеђена су нова радна места. Александар Вучић им из дана у дан гарантује сигурну будућност и то млади препознају.

Зато нам и требају, да заједно направимо државу која ће бити лидер не само у региону, већ и шире.

* Зашто је важно да једна оваква фондација постоји у друштву?

- Довољно о нашем раду говоре два конкурса која су у току. Првим конкурсом ми додељујемо награде студентима не само у Србији, већ и у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Северној Македонији.

Најбоље радове на две теме "Евроинтеграције: мини-шенген и регионална сарадња" и "Изазови и перспективе модерне демократије" ћемо новчано наградити.

Прва награда ће однети 1.500 евра, друга 1.000 евра и трећа 700 евра. Други конкурс намењен је бруцошима, добрим ђацима, који су самофинансирајући, а припадају социјално угроженој категорији становништва.

За њих 25 Фондација ће платити школарине.

* Kакве су реакције младих људи са којима се сусрећете на програм и рад Фондације?

- На Академију младих лидера се у протеклом периоду пријавило преко 700 људи. Више од половине тих људи су факултетски образовани. Они себе виде у политици, на услузи својој земљи, а на то их је подстакла управо политика Александра Вучића. Морам да напоменем да је готово сваку групу председник лично посетио, попричао са сваким учесником...

Kад то чујете, схватите колико је једном председнику у ствари стало да младима у нашој земљи пренесе љубав према отаџбини.

* Kолико сте успели да остварите почетно зацртаних циљева за мање од две године колико фондација постоји?

- Kад погледате ко је оснивач наше фондације, схватите да смо морали да поставимо високе циљеве. Успели смо да направимо добру сарадњу са међународним институцијама, са фондацијама сличног деловања, попут Фондације "Konrad Adenauer".

Објавили смо четири издања часописа "Напредак", у којима су се нашла призната имена. Издато је 15 издања на различите теме, попут брошуре министра Синише Малог, у којој је објаснио како је Србија од економског краха дошла до тога да буде економски лидер у региону. Ту су и брошуре професора др Уроша Шуваковића, професора Дејана Вука Станковића, Миленка Јованова и многих других. Дакле, много смо урадили, али планирамо још више и боље да радимо.

 

 

 

Извор: Ало