Вести

ПЕТКОВИЋ: ЗАБРАНА УЛАСКА НА КИМ ПАТРИЈАРХУ НЕВИЂЕН ЗЛОЧИН

Данас је патријарху српском Порфирију Аљбин Курти забранио улазак на простор Косова и Метохије. Према речима директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петра Петковића, Порфирије је враћен са административног прелаза Мердаре.

"Први пут у историји се дешава да се једном српском патријарху забрањује улазак на простор Косова и Метохије и одлазак у Пећку патријаршију која представља вековно седиште српским патријарсима“, рекао је Петковић.

Према мишљењу Петковића, овај поступак је доказ докле иде шовинизам Аљбина Куртија, као и које су размере Куртијеве политике и антисрпског деловања.

"Након чињенице да Аљбин Курти жели да хапси чланове породице председника Александра Вучића, тиме што призива српске жртве на барикадама, сада и до заустављања његове светости патријарха српског Порфирија, јасно показује огољено лице Аљбина Куртија који жели да протера Србе и српски народ са простора КиМ“, оценио је Петковић и додао да Курти жели да се меша и у поредак цркве и њеног живота као и да мења вековне каноне српске православне цркве.

Петковић је нагласио да је апсолутно неприхватљиво оно што се данас десило патријарху Порфирију, јер, како је рекао, то значи Курти жели да укине и право слободе вероисповести српском народу на Косову и Метохији.

"Апсолутно је неприхватљиво то што је данас забрањено патријарху да дође на простор КиМ, то што је физички враћен са Мердара, исто тако је неприхватљиво образложење које је дошло од тзв. Владе у Приштини, која је тражила од његове светости патријарха да се огради од српског народа, да осуди барикаде, и да то буде услов за његов улазак на простор Косова и Метохије“, истакао је Петковић.

Петковић се пита докле иде мржња Аљбина Куртија према српском народу и шта је то следеће што ће Курти учинити како би напакостио српском народу.

"О свему овоме ћемо обавестити све међународне инстанце, поготову Брисел и указати на кршење Споразума о званичним посетама али и чињеници да се у срцу Европе угрожава један српски народ и његово право на слободу вероисповести“, истакао је Петковић.

 

 

Извор: Танјуг