Вести

ПЕТКОВИЋ: СРПСКИ НАРОД ЈЕ ПОСЛАО КУРТИЈА У КОНТЕЈНЕР

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић изјавио је да ће, сходно јучерашњим резултатима, Албанци водити четири српске општине и управљати Србима који чине 98 одсто становништва на северу Косова и Метохије, а да се српски народ потпуно повукао.

"То показује нову реалност која настаје и да су Срби истакли да нема нормализације односа и напретка док се не формира Заједница српских општина. Курти је хтео да натера Србе да гласају у контејнерима, а бојкот Срба је показао да је српски народ послао Куртија у контејнер", навео је Петковић за РТС 1.

Петковић је поновио да су резултати јучерашњих избора у четири општине на северу Косова и Метохије, на које је изашло 1.567 од 45.950 бирача, укључујући и 13 Срба, показали да су ти избори пораз Куртија и међународне заједнице, а победа српског јединства.

"Те изборе је организовала Приштина, осим 13 изашлих сви остали Срби су остали у кућама, контејнери у којима се гласало су били празни као и бирачке кутије. Српски народ је остао миран, није реаговао ни на какве провокације и показао је пуно јединство и да верује само председнику Републике Србије Александру Вучићу и да има само једну државу, а то је Србија", рекао је Петковић.

Оценио је да је јучерашња победа на изборима заправо Пирова победа и да је све што је Курти радио последњих недеља и месеци и говорио да ће бити инцидената, а да ће избори бити празник демократије - да је све то пало у воду и да су сви могли да виде право лице Куртија, који је желео да искористи изборни процес да протера читав један народ.

"Волео бих да видим како ће сада они који су подржали изборе и рекли да ће признати њихове резултате да честитају новом окупационом гаулајтеру у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану или Зубином Потоку", рекао је Петковић.

Коментаришући саопштење Амбасаде САД у коме се наводи да је гласање на изборима у четири општине на северу Косова и Метохије протекло у складу са уставним и законским захтевима и у коме се изражава жаљење што нису све странке учествовале, Петковић наводи да ако се резултати избора упореде са претходним изборима одржаним 2021. године запазиће се да је 449 Албанаца мање гласало сада у односу на тај период, те да нису само Срби бојкотовали изборе.

"То говори да нису само Срби бојкотовали изборе него и Албанци, а од тих 13 Срба који су гласали, два су гласали у Косовској Митровици, седам у Лепосавићу, четири у Звечану. То вам је биланс правог стања ствари када је реч о тим антидемократским изборима, где је Курти желео да окупира цео српски народ", навео је Петковић.

Петковић је навео да су резултати избора показали и да су Српска листа и српски народ јединствени, јер су Срби послушали њихов позив да не учествују на изборима, а ту одлуку је, напомиње, подржао Београд и председник Вучић.

На питање каква је сада могућност да се формира Заједница српских општина, Петковић подсећа да је њено формирање предуслов за даљи напредак у односима Београда и Приштине.

"Све оно што Запад чини покушавајући сада да казни Београд или Српску листу јер нису изашли на ове изборе. Имали су пуно право да не изађу јер сваког дана Курти крши њихова основна људска права тако што хапси људе", рекао је Петковић.

Коментаришући то што је захтев Приштине за чланство у Савету Европе уврштен у дневни ред данашње седнице Комитета министара, Петковић је упитао да ли тзв. Косово треба да постане члан те организације, где "цвета демократија" и где је на северу Косова и Метохије свега 13 Срба изашло на изборе?

"Јел то та демократија која треба да постане пример многима другима у свету?", упитао је Петковић.

 

 

Међународна заједница је подржала Куртија да организује изборе

Петковић је рекао да су јучерашњи антидемократски и противправни избори које је огранизовао Аљбин Курти на северу Косова и Метохије су готово незапамћени у новијој историји европске демократије.

"То да организујете изборе који заправо имају за циљ протеривање једног народа је апсолутно невиђено, али посебно желим да истакнем одговорност за тако нешто поред Приштине сноси међународна заједница која је подржала Куртија да организује овакве изборе и рекла да ће признати резултате тих избора", навео је Петковић за ТВ Пинк.

Петковић је истакао да је укупно изашло 1.566 Албанаца и 13 лица српске националности.

"На северу Косова и Метохије где живи 97 одсто српског становништва организујете изборе које Срби бојкотују и то са правом јер им се угрожава основно људско право на живот", истакао је Петковић и додао:

- Са изузетно малим бројем бирача, на силу организујете изборе у контејнерима, уз полицијску пратњу, дуге цеви које треба да чувају кутије, осведочене терористе УЧК који су чланови бирачких одбора и на крају проглашавате победу у 4 општине на северу Косова и Метохије, као што су то синоћ урадили из Самоопредељења који кажу да су освојили Косовску Митровицу и Лепосавић, док је ПДК кажу добила Зубин поток и Звечан.

Петковић је истакао да се никада до сада није десило да пар стотина људи одлучи о десетинама хиљада Срба на Косову и Метохији.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1/ТВ Пинк