Вести

ПЕТКОВИЋ: КУРТИ ЗАИНТЕРЕСОВАН ИСКЉУЧИВО ЗА СУКОБЕ И РАТ НА КИМ

Директор канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић  изјавио је данас да је данашњом акцијом премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти показао да је заинтересован искључиво за сукобе и рат на КиМ.

Како је рекао, на ванредној конференцији за новинаре, по Куртијевом налогу данас је у центру северног дела Косовске Митровице ухапшен Милун Миленковић Луне, иако за то ни он ни министар унутрашњих послова привремених институција у Приштини Џељаљ Свечља немају, нити су показали доказе.

"Лунета је месецима јурила Косовска полиција јер је борац за српске интересе. Ухапсили су га у подне у центру у фризерском салону који је био опкољен са 8 возила. Током хапшења направили су опсадно стање, велики број је ушао у северни део, полиција је бацала сузавац на људе на улицама и нишанили случајне пролазнике", рекао је Петковић и додао да се налазимо у најтежој ситуацији до сада.

Како је рекао, то је срамота косовске полиције која је држала на нишану случајне пролазнике који су подигли руке.

"То је права Куртијева полиција која очигледно на северу служи само да би малтретирала српски народ. До овог хапшења долази у тренутку када су због ухапшених Радоша и Душана имали мирне протесте у Звечану. Уместо да ослободи Радоша и Душана, Курти сада хапси још једног Србина", рекао је Петковић.

Петковић је нагласио да Миленковић није криминалац, да нема криминални досије, већ има бројне медаље које је освајао као истакнути спортиста, а сада је тренер кик-бокс клуба у Косовској Митровици чији су чланови многа талентована деца која сада освајају медаље.

"Свечља и остали у Приштини немају никакав доказ против Лунета, као што никакав доказ нема ни Нова.рс, која наводи да је приведен организатор протеста против КФОР-а Милун Миленковић Луне", рекао је Петковић. 

Петковић је најавио да сутра у Београд долази командант Кфора са којим ће разговарати председник Републике Србије Александар Вучић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

"Нама је важно да разговарамо са КФОР-ом. Важно је да КФОР уклони нелегалне присутне снаге РОСУ са севера КиМ који очигледно имају за циља да окупирају север наше јужне покрајине", рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.  

На питање новинара, да ли је Курти јачи од Квинте или има њихову прећутну подршку, Петковић је рекао да на данашњој конференцији за новинаре нисмо могли да видимо предлог који је послао Квинти, никакав план за деескалацију, већ да је ситуација на терену ескалирала.

"Ако хапсе и држе Србе на нишану, довлаче оклопна возила, то нема везе са деескалацијом, већ са  планом да се изазову сукоби на северу и то је заправо његов план. Он то жели. Послао је јутрос свог лажног министра да уђе у општину у Лепосавићу, што је и КФОР осудио, рекавши да је то још једна провокација", рекао је Петковић.

 

Учинићемо све да сачувамо мир, ситуација на северу најтежа до сад 

Петковић је рекао да ће Београд учинити све да сачува мир на Косову и Метохији и да до рата не дође, али и да је ситуација у северном делу јужне српске покрајине најтежа до сада.

"Уместо да повуче своје окупаторе са Косова и Метохије и уместо да иде у правцу деескалације, најновијим потезима Курти довлачи нове снаге полиције на север Косова и Метохије. Како да идемо у правцу деескалације, ако се Курти на овај начин супротставља међународној заједници", рекао је Петковић на ванредној конференцији за медије поводом данашњег хапшења Србина Милуна Миленковића Лунета у Косовској Митровици.

Петковић је додао да је Председник Србије Александар Вучић данас у више наврата разговарао са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и бројним другим међународним званичницима како би утицали на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, и како је рекао, "уразумили га и натерали га да одустане од акција које имају за циљ да протерају Србе са Косова и Метохије".

"Позивамо Кфор да хитно реагује и интервенише и уклони Росу специјалце са севера Косова и Метохије, као и окупаторе који нападају голоруки српски народ на Косову и Метохији, јер док су они на Северу неће бити мира за Србе на Косову и Метохији", навео је Петковић.

Одговарајући на питања новинара Петковић је рекао да је циљ политике коју води Курти да испровоцира сукобе и рат на северу Косова и Метохије.

Петковић је нагласио да док међународна заједница позива на деескалацију Курти иде у правцу ескалације, док међународна заједница позива на пуштање ухапшених Срба Курти наставља са хапшењима, као и док међународна заједница позива на повлачење полиције Курти довлачи нове припаднике Росу полиције на север Косова и Метохије.

"Ми ћемо као одговорна страна да радимо исто што смо радили као и претходних месеци да сачувамо мир. Важно је да сачувамо мир, али оно што се дешава у Куртијевој глави нико не зна", рекао је Петковић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк