Вести

ПЕТКОВИЋ: КУРТИ САМ СЕБЕ ИСТЕРАО НА ЧИСТАЦ

Директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, тиме што је рекао да не жели ни да почне са израдом статута за Заједницу српских општина, сам себе истерао на чистац, да сви виде да је он тај који не жели никакве преговоре, дијалог и компромис.

Петковић је на конференцији за новинаре рекао да све што Курти ради, ради да би прикрио да је у Бриселу високи комесар Европске уније Жозеп Борељ јасно рекао да је једини кривац неуспелих разговора Приштина, која одбија да примени Заједницу српских општина више од 10 година.

"Нико од њега не тражи да да Заједницу српских општина, јер каже не може кафу без шољице да да. Нису преговори испијање кафе. Курти је толико загорчао живот Срба на Косову и Метохији да не желе да га виде, а не да пију кафу са њим, сем рецимо Рашића који је прешао на његову страну", рекао је Петковић.

Према његовим речима, Крути не жели Заједницу српских општина, не жели да разговара ни о деескалацији. 

"Вучић је јасно спреман на компромис, дијалог, јер је то једини начин да заштитимо српски народ на Косову и Метохији. Од 3. јуна, од када Европска унија тражи хитну и моменталну деескалацију, имали смо 22 ескалаторна потеза Приштине против Срба на Косову и Метохији. Курти, уместо да послуша шта Европска унија тражи у саопштењу од 3. јуна, да се Косовска полиција повуче, да се уђе у процедуре за одржавање избора и да се крене са формирањем Заједнице српских општина, Куртију не пада на памет да иде у том правцу", рекао је Петковић.

Петковић се захвалио Куртију што је на данашњој конференцији оптужио Београд да је одговоран за неуспех дијалога у Бриселу тиме што је условљавао да се оснује Заједница српских општина, јер је тако показао да се види да се председник Вучић искрено и снажно бори за права Срба на Косову и Метохији, док Курти одбија оно што му је обавеза.

Петковић каже да је забринут за ситуацију на терену јер бруталне претње Куртија наговештавају да он неће стати са нападима на српски народ.

Петковић је истакао и да ће председник Вучић наставити борбу за српски народ и у Њујорку где ће са представнцима међународне заједнице разговарати о неопходности да се дође до деескалације.

"За нас дијалог и компримис није ружна реч већ начин да сачувамо животе Срба, да идемо у праву деескалације и да се сачува мир на простору целог Западног Балкана", поручио је Петковић.

Петковић сматра да ће Курти наставити да се служи триковима, да фингира да учествује у дијалогу, али су сви, каже, видели да он не жели да формира Заједницу српских општина.

Такође, напоменуо је да Приштина иде у правцу додатне ескалације са идејом о лажној експропријацији земљишта у Лепосавићу, задржавањем српске робе на прелазима и жељом да угасе МТС.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Вести