Вести

ПЕТКОВИЋ: КУРТИ НЕ ЖЕЛИ ЗСО, ЖЕЛИ ДА ПРОТЕРА СРПСКИ НАРОД СА КИМ

Пре 10 година потписан је Бриселски споразум. Преговарало се шест месеци, да би га у име Београда и Приштине потписали тадашњи премијери Ивица Дачић и Хашим Тачи, а у име Брисела висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон. Тада је био историјски споразум који је требало да означи почетак суживота два народа на Косову и Метохији и нормализацију односа Београда и Приштине.

Бриселски споразум има 15 тачака, од којих се првих шест односи на Заједницу српских општина, на чије се оснивање још чека.

Ту заједницу чиниле би општине са већински српским становништвом, а имала би свој буџет и надлежности у области образовања, здравства и социјалне заштите, урбаног и руралног развоја и локалне економије.

"Приштина и даље одбија да испуни главну обавезу, да формира Заједницу српских општина која је неопходни услов нормализације односа, за разлику од Београда који је испунио све обавезе и конструктивно се понаша. Приштина на све начине покушава да опструира дијалог и додатно отежа живот Србима на Косову и Метохији, што се види и кроз свакодневне нападе и инциденте", рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић.

Остале тачке споразума односе се на интеграцију Срба у косовско правосуђе и полицију, постизање споразума о телекомуникацијама и енергетици, одржавању локалних избора на северу.

Десет година од потписивања Бриселског споразума на Косову и Метохији положај Срба је све тежи, а Приштина не престаје са изазивањем криза и инцидената - од таксе на робу из централне Србије, регистарских таблица, хапшења под лажним оптужбама за ратне злочине, појачаних напада на Србе, њихову имовину и светиње Српске Православне Цркве.

"На данашњи дан треба да се застиде сви који су прстом упирали у Београд, говорећи да Београд треба нешто да испуни, а нису извршили неопходан пристак на Приштину. Курти не жели Заједницу српских општина, жели кризе, жели немире и да протера српски народ са Косова и Метохије. Имамо 300 инцидената од доласка Куртија на власт, говори каква је клима на Косову и Метохији, нелегалне полицијске базе на северу Косова и Метохије, РОСУ малтретира српски народ свакодневно, пуца у невине људе, наш народ се суочава са институционалним насиљем Приштине и њиховог правосуђа", рекао је Петковић.

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу биће настављена 2. маја у Бриселу. Председник Републике Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти разговараће о примени договорених споразума.

"Договорено је да наредна рунда дијалога буде посвећена Заједници српских општина, да уђемо у најконкретније кораке, али не како жели Курти, него како је договорено 2013. и 2015. године, управљачки тим да образложи нацрт статута Заједнице српских општина и онда да уследи разговор о томе. Статут треба да садржи све одредбе које стоје у општим принципима из 2015. године", рекао је Петковић.

Петковић понавља да Заједница српских општина за Београд представља кључни услов за даљи процес нормализације односа, што потврђује и договор у Охриду. Међутим, иако није формирала Заједница српских општина, Приштина је добила награду од Европске уније – визну либерализацију.

"Ми немамо ништа против тога, говорили смо да је потребна слобода кретања, али проблем је јер је награђен директно Аљбин Курти за протеривање Срба", рекао је Петковић.

 

 

 

Извор: РТС 1