Вести

ПЕТКОВИЋ: ИЗАЗИВАЊЕ КРИЗЕ ОДГОВАРА ЈЕДИНО ВЛАСТИМА У ПРИШТИНИ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић састао се са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији, Њ.Е. Александром Боцан-Харченком, кога је информисао о тренутној ситуацији на Косову и Метохији, посебно се осврнувши на терор који приштинске власти свакодневно спроводе над српским народом. 

Петковић је нагласио да је све што се данас дешава у покрајини директна последица низа једностраних потеза и притисака и одлуке Приштине да постави своје нелегалне и нелегитимне градоначелнике, заједно са специјалном полицијом у српске општине на северу Косова и Метохије. Подгревање тензија настављено је све учесталијим, неоснованим хапшењима Срба, повећањем броја косовских специјалаца на северу Косова и Метохије, као и њиховим нелегалним упадима на територију централне Србије, што представља директно кршење Резолуције 1244 и свих постигнутих споразума, подсетио је директор Петар Петковић.

Све ово довело је до озбиљне кризе у покрајини, посебно на северу Косова и Метохије, где се српски народ суочава са појачаним насиљем Куртијевих специјалаца. Изазивање кризе  одговара једино властима у Приштини, упозорио је Петковић, нагласивши да српска страна улаже свакодневне напоре како би дошло до деескалације и нормализације прилика на терену, док друга страна то чини само речима.

Поред наведеног, потези и одлуке Приштине директно утичу на свакодневни живот српског народа на Косову и Метохији, што Београд прати са забринутошћу, одлучан да заштити српски народ од терора и прогона, јер се питање Косова и Метохије темељи и на међународном праву, нашем најснажнијем упоришту, рекао је Петковић. 

На крају разговора Петковић је захвалио амбасадору Руске Федерације на досадашњој доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету државе Србије, као и на поштовању Резолуције 1244.

 

 

 

Извор: Танјуг