Вести

ОРЛИЋ: СРБИЈА ТРЕБА ДА ГЛЕДА САМО СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ

Владимир Орлић, председник Народне скупштине Републике Србије, у интервју за Ало! најпре је говорио о очекивањима од одговора Кфора на захтев Београда за повратак српске војске и полиције на Косово и Метохију, у складу са Резолуцијом 12 44. Са њим смо разговарали и о бројним другим актуелним темама.

- Председник Србије Александар Вучић већ је јасно саопштио какав одговор добијамо на питање: важи ли за Запад Резолуција 12 44, или било који други документ, и који тачно? Њихов је одговор - не важи ништа, само њихова воља и само њихова сила. Док други више и не крију да за њих никакво право не важи, Србија је једини чувар принципа међународног јавног права. Пошто је тако, сада је свакоме у Србији јасно колико су исправне речи нашег председника: да и ми само своје интересе треба да гледамо и да се боримо за себе.

* На Косову и Метохији је ухапшен још један српски полицајац, како то коментаришете?

- Курти и његови зликовци настављају свој терор над српским народом, једини циљ им је да Србе потпуно протерају са Косова и Метохије. То нећемо да им дозволимо. Ни терористима из Приштине, ни њиховим "рент-а-Србима" за које не гласају ни укућани, нити овдашњим политичким карикатурама из бившег режима и тајкунским медијима који здушно подржавају све што Курти ради, само зато што виде прилику да тако још једном ударе на председника Вучића и сопствену државу. Од народа су, сви скупа, добили презир као једини коментар.

* У парламенту власт и опозиција нису успели да имају јединствен став када је Косово и Метохија у питању, да ли је могло другачије?

- Наравно да је могло, али није искључиво зато што бивши режим и његови сарадници, свих боја, нису хтели да пруже чак ни симболичну подршку својој држави. Од јединства на тему Косова и Метохије важније им је било ко је коме сео на столицу, ко ће бољи кадар да заузме и испадне већи "лидер опозиције". Док је председник Вучић два дана и две ноћи без престанка био у Скупштини, позивао на јединство, они једва да су свратили у салу, у паузама између твитовања и позирања пред камерама. И они леви, и ови квазидесни, показали су да су у катастрофалном односу према држави - потпуно исти.

* Борко Стефановић, који је председник Одбора за спољне послове, рекао је да уколико не усагласимо спољну политику са ЕУ по питању санкција Русији, морамо бити свесни да слабимо своју позицију у одбрани Косова, шта ви кажете на то?

- Док се ови што траже да радимо само оно што од нас тражи Запад свађају с оним другима, који би најсрећнији били да заратимо, док се лактају међусобно у борби за место "лидера" на маргини - народ памти да су баш они растурили државу и све наше позиције по питању Косова и Метохије у оно време кад су били заједно на власти, сви скупа. И тада су гледали, као и данас, само себе. Зашто нису пре избора говорили ово што говоре данас? Још су лажно оптуживали Александра Вучића да ће променити политику после избора, а то раде сада управо они. Држава, с друге стране, своју политику није мењала. Све време водимо борбу само за наше државне и националне интересе. А ко брани Косово и Метохију, зна најбоље српски народ који живи тамо. И они дају плебисцитарну подршку - Александру Вучићу.

* Чини се да је атмосфера на скупштинским заседањима јако напета, да ли ће тако бити и на наредним заседањима?

- Ако се тако чини - само се чини. Осим, у просеку, неких сат времена дневно, када појединци из партија које се отимају за цензус изводе свој уобичајени ријалити-програм с урлањем, псовањем и претњама - Скупштина ради врло ефикасно. Озбиљна и одговорна већина народних посланика не наседа на провокације и јефтине представе за јавност. Тако ће, извесно, бити и убудуће. Свако ради и радиће - оно што уме и што му приличи.

* Опозиција вас критикује да кажњавате само њихове посланике, како то коментаришете?

- Опомене су изрицане само онима који баш инсистирају да им буду изречене, упорно одбијају да се понашају пристојно и након што их више пута замолите. Коме такви припадају, чије партије представљају - само је њихов проблем. И само њихова слика.

* Да ли ћете кажњавати и посланике владајуће већине ако се не понашају у складу с правилником?

- Пословник важи једнако за све. Посланици већине нису се залетали у туђе редове, претили физичким обрачуном или "ударањем шамарчине" било коме, псовали мајку другим посланицима, упућивали најпримитивније увреде на националној основи и користили сличан говор мржње, бесомучно урлали на све око себе ван било какве контроле, свести о месту на ком се налазе или трунке обзира што ометају друге народне посланике. То су радили искључиво посланици Демократске странке, Јеремићеве странке, Двери, такозвани еколози у разним варијантама. Сви којима су опомене и изречене. Зато су им и изречене.

* Крај је године, да ли сте задовољни радом Скупштине Србије?

- Сама чињеница да је Скупштина усвојила буџет за 2023. годину којим се обезбеђује нови знатан раст зарада и рекордно повећање пензија, наставља изградња ауто-путева и модерних пруга какву нема нико у Европи у овом тренутку била би довољна да се одговори - потврдно. А уз то обавила је Скупштина још доста другог, доброг посла од почетка новог сазива. Наставићемо и у наредној години да спроводимо политику која је најбоља за Србију и која има историјску подршку народа. Свих 2,25 милиона директних гласова за победу председника Србије у првом кругу избора одржаних ове године значе управо - подршку тој државној политици коју водимо.

 

Држите ме да га не ударим

* Да ли је могуће спречити тучу у парламенту, два пута сте то успели?

- То што се види у преносу више су биле варијанте "држите ме да га не ударим" него стварни покушај изазивања туче. Много озбиљније су ситуације кад се групе међусобно обрачунавају због седења, или чак појединци унутар сопствених група - када једни другима потроше време за расправу. Надам се да се неће још и тући због тога. То би било веома лоше.

 

Сви смо се смејали

* Опозициони посланик Радомир Лазовић вас је имитирао како трчите, да ли је успела та имитација?

- Ако је намера била да Лазовић делује смешно у директном преносу - успело је. Сви смо се смејали. Додуше, сличне "озбиљности" су и сва друга "излагања" поменутог посланика, па и ефекти на оне који их слушају. Ваљда им је то и циљ - да се добро забаве. Бар док траје мандат.

 

 

 

Извор: Ало