Вести

ОРЛИЋ: ОПОЗИЦИЈА ПОЈМА НЕМА ШТА ЖЕЛИ

Председник Народне Скупштине Републике Србије др Владимир Орлић изјавио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти за догађаје у Бањској одмах појурио први да оптужи Србе, а да би свако озбиљан рекао да видимо шта се тачно догодило па да коментаришемо.

"Ако ћемо да причамо о онима који су све само не то, онда сте видели и реакцију Аљбина Куртија који је одмах кренуо, појурио први да оптужи Србе, да каже да је то нека организована не знам шта акција и да су то професионалци неки извели, сигурно их је у међувремену лично већ легитимисао па зна ко су и шта су, дакле јасно вам је све", изјавио је Орлић.

"Али, ако причамо о томе коме одговара насиље било какво то је искључиво Аљбин Курти и то сви знају. И све што је радио претходних месеци са најбруталнијим могућим терором који је проводио над голоруким српским народом радио је управо зато што је желео отворену ескалацију и зато што је хтео да доведе до неког насиља", истакао је Орлић.

Указао је да је јасно ко једини може да буде задовољан уколико се деси било какав сукоб, а поготово ако је неки који подразумева и људске жртве.

 

 

Редовно заседање Скупштине Републике Србије у октобру

"Скупштина ће заседати од октобра. Видели сте да опозиција и приликом претходног заседања скупштине није успела да заустави живот у Републици Србији упркос опструкцијама, власт је ипак успела да усвоји ребаланс буџета и низ других закона", изјавио је Орлић.

Орлић је навео и да ће председник Републике Србије Алаксандар Вучић, по повратку из Њујорка, разговарати с представницима странака о изборима и додао да је не мали број оних који су за то да се повећа изборни цензус са три одсто на пет.

Орлић је негативно одговорио на питање да ли може да дође до некакве казне за Републику Србију због онога што је председник Вучић казао на Генералној скупштини Уједињених нација, наглашавајући да "само неко може да буде задовољан или незадовољан оним што је изречено, али до казне не може доћи".

"Оно о чему ми треба да водимо рачуна је то да је свет такав какав јесте. Апсолутно је неправедно место. Не очекујем да ће сада из било ког разлога због тога што смо ми нешто рекли или било ко, они већи да мењају своју политику и повлаче своје ставове", изјавио је председник Скупштине Републике Србије.

Орлић је нагласио и да сви говоре о "храбром, историјском и у сваком смислу позитивном говору председника Републике Србије Александра Вучића пред Генералном скупштином УН и да то нису само дипломате, већ има и милион и једна реакција обичних људи".

"Сигурно нема грађанина Србије, али ни припадника нашег народа где год да живи да није истински  поносан на онакве речи, достојанствено и државничко обраћање председника Вучића који је врло отворено, одговорно и озбиљно, али врло јасно и директно у лице целом свету саопштио чињенично стање када је реч о односу према принципима међународног јавног права", рекао је Орлић и додао да су ти принципи од универзалног значаја и да морају да се поштују без изузетка.

Орлић је навео и да Република Србија треба да буде поносна,  јер је "једна мала земља и површином и бројем људи које има, односно мала у односу на многе земље у свету, очигледно велика и снажна у својим принципима и слободарским духом".

"Да ли ико у овој земљи може да замисли било кога другог, осим председника Републике Србије Александра Вучића да је такве ствари саопштио са најзначајније говорнице на свету пред планетарним аудиторијумом. Не", казао је Орлић и нагласио да Република Србија данас није макар ко и "није крпа којом можете да радите шта вам је воља".

Орлић је казао и да је већина земаља чланица ГС УН била некада на супротним позицијама када је реч о Косову и Метохији, али да је  политика председника Александара Вучића довела до тога да имамо 28 повучених признања Косова и Метохије.

Коментаришући изјаву министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова да Запад неће председнику Вучићу опростити говор који је имао пред УН, Орлић је казао да Западу сигурно није пријатно да се подсети неких ствари.

"Поента је у томе да је то истина и да било шта у чињеничном смислу не може да се замери. Онда само можете да будете незадовољни што је то неко поменуо. Али има много више оних који су задовољни оним што је председник Републике Србије Александар Вучић рекао у име свог народа и гласом своје земље, али и свих других у свету који су незадовољни лицемерним односом према принципима и желе да их газе када је реч о малим земљама, а бране их када желе да истерају нешто своје", навео је Орлић.

Орлић је нагласио и да Србија треба да буде веома поносна на чињеницу да је слободна и суверена земља која своје одлуке доноси сама.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва