Вести

НЕДИМОВИЋ: ОСНОВНИХ ЖИВОТНИХ НАМИРНИЦА ИМА

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Бранислав Недимовић изјавио је да ће Влада Србије, за потребе робних резерви, изаћи са закључком о куповини 130.000 тона пшенице по цени од 40 динара.

"То је добра цена и то ће данас бити на седници владе и данас ћемо још неке додатне количине уља пустити у извоз, тако да све функционише", рекао је Недимовић.

Недимовић је рекао да ће очекивани принос пшенице бити око три милиона тона и додао да је жетва већ скоро готова на простору Мачве, док ће на простору највећег дела Војводине бити готова до краја ове, почетком следеће недеље.

Недимовић је истакао да имамо већи род него што је петогодишњи просек, али мање него што је било прошле године, која је, каже, била рекордна.

"Имаћемо око три милиона тона пшенице, можда ћемо да дођемо до 3,2 милиона тона, а имајући у виду да је за Србију неопходно око 1,5 милиона тона имаћемо нешто више од два пута пшенице него што нам је потребно, тако да ћемо имати и за наше комшије на Балкану", поручио је Недимовић.

Говорећи о тренутним залихама пшенице, навео да је пре десетак дана код свих овлашћених откупљивача и складиштара било 332. 000 тона.

Додао је да је жетва уљане репице у току и да су уопште на пољопривредним пољима радови у пуном јеку, те да га радује што је кајсија ове године родила у пуном капацитету и што су цене добре, подсећајући да су се произвођачи кајсија "патили око пет година због раних мразова и десетковања рода".

"Оно што је најважније, основних животних намирница има. Јуче смо радили анализу и од 1.132 објеката највећих трговачких ланаца, у 97 одсто објеката јуче ујутру је било шећера. Успели смо да стабилизујемо тржиште шећера, ми уопште нисмо имали проблем са шећером, већ са огромном тражњом", рекао је Недимовић.

Када је реч о уљу, рекао је да га има довољно и то, како каже, у озбиљним количинама.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк