Вести

НЕДИМОВИЋ: ДРЖАВА ЋЕ РЕАГОВАТИ АКО НЕКО ПОКУША ШПЕКУЛАНТСКИ ДА СЕ ПОНАША

Није време за шпекулантско понашање, није тачно да Србија има 700.000 тона пшенице у складиштима, него 60-70 посто мање од тога, изјавио је потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Недимовић је пручио, привреди окупљеној у Жита Србије, да је пре петнаестак дана извршен инспекцијски надзор и да се зна тачно колико жита има.

Истакао је да ће тржишне цене пшенице бити, те да они морају да престану да обмањују људе.

"Држава ће реаговати ако неко покуша шпекулантски да се понаша, није време за шпекулације", поручио је Недимовић.

Говорећи од државној одлуци да купи 131.000 тона пшенице по 40 динара, Недимовић је оценио да је та цена за произвођаче мала а за прерађиваче велика.

"Пратили смо тржиште, берзе на које смо наслоњени директно и индиректно. Та количина пшенице нам је довољна да са оном која је у складиштима будемо безбедни у случају ломова", рекао је Недимовић.

Недимовић је рекао да се мера ограничавања цена најбитнијих производа наставља како би се обезбедили стандард и куповна моћ потрошача.

"Морамо бити обазриви. Нашли смо меру. Све цене остају на истом нивоу као пре 6-7 месеци, само је шећер поскупео 6-7 динара. Влада Србије ће водити рачуна шта се догађа на тржишту, ако треба и интервенисати из робних резерви", рекао је Недимовић.

Навео је да се мере доносе у окружењу динамичних промена на тржишту због рата који је на 1.000 километара од Србије.

"Морамо да се прилагођавамо условима. Спроводимо одговорну политику. Водимо рачуна о потрошачима, али и да сачувамо привреду, а да много не уплетемо државу", рекао је Недимовић.

 

 

Извор: Танјуг