Вести

МОМИРОВИЋ: РЕГИОНАЛНА ЕКОНОМСКА ИНТЕГРАЦИЈА ЈЕДАН ОД НАЈВАЖНИЈИХ ЦИЉЕВА ВЛАДЕ

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је да је регионална економска интеграција један од најважнијих циљева Владе и подсетио да су земље ЦЕФТА, после Европске уније, традиционално најзначајнији спољнотрговински партнери Србије.

"Укупна робна размена са земљама ЦЕФТА у претходној години износила је седам милијарди евра. При томе је извоз износио око пет милијарди, а увоз око две милијарде", рекао је Момировић на отварању дводневне Регионалне конференције о унапређењу капацитета Националних координационих тела за олакшање трговине у организацији УСАИД, Светске банке и Владе Швајцарске.

Нагласио је да Влада Србије спроводи интензивне активности предвиђене акционим планом за заједничко регионално тржиште које произилази из иницијативе "Отворени Балкан" јер је, истакао је, то "кључ за унапређење" економских и политичких односа земаља у региону.

"Отворени Балкан је по мом мишљењу највећа економска тема коју ми данас заједнички креирамо. Морамо да укинемо све непотребне граничне процедуре, јер само тако можемо да генеришемо више инвестиција да убрзамо и повећамо промет људи и роба и подигнемо стандард свих наших грађана у региону", рекао је Момировић.

Додао је да је то питање важно и за српску пословну заједницу, али и за грађане Србије и истакао уверење да је то једини пут ка даљем подизању стандарда свих људи у региону.

"Национално координационо тело за олакшање трговине је основано пре шест година и убрзо након оснивања је препознато као пример добре праксе за јавно приватни дијалог. Као председник овог тела уложићу и већ улажем велики напор у пружању додатне подршке на највишем политичком нивоу свим институцијама укљученим у процес обезбеђивања што повољнијих услова пословања, како за наше извознике тако и за увознике", рекао је Момировић.

Момировић је додао да је процес олакшања трговине једна од најважнијих реформи које се тренутно спроводе у Републици Србији.

"Према четвртом УН глобалном прегледу о дигиталном и одрживом олакшању трговине, Србија је остварила значајан напредак у овој области. Оцена испуњености мера олакшица трговине за нашу земљу износи више од 72 одсто, што је наставак позитивног тренда из претходних година", нагласио је Момировић.

Истакао је да је једна од највећих препрека за цео регион дуго чекање на граничним прелазима, пре свега са земљама Европске уније.

"Ово питање морамо хитно да решимо. Јер само олакшањем овог питања можемо да генеришемо и нове инвестиције и да повећамо наш обим трговинске размене", навео је Момировић.

 

 

 

Извор: Танјуг