Вести

МИРОВИЋ: СТВАРАМО УСЛОВЕ ЗА РАЗВОЈ НОВОГ САДА У СВИМ СЕГМЕНТИМА

„Покрајинска влада и Град Нови Сад удружили су се и изабрали најбоље људе које имамо да припреме пројекат којим ће Нови Сад повратити своју душу”, изјавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић приликом представљања Пројекта урбанистичко-архитектонског уређења просторне културно-историјске целине – Алмашког краја, и истакао да су обезбеђене две милијарде и триста милиона динара за радове који ће се изводити у наредних шест година према заједничком плану.

Прва фаза радова обухватиће следеће улице: Златне греде, Скерлићеву, трг на сустицању Златне греде и Скерлићеве, Милована Видаковића, део Улице Ђорђа Јовановића од Косовске до Саве Вуковића, део Улице Саве Вуковића од Ђорђа Јовановића до Лађарске. Радови обухватају комплетну замену инфраструктуре и коловозне конструкције, уређење партерних површина, саобраћаја и саобраћајне сигнализације, јавног осветљења, хортикултурног уређења, урбаног мобилијара и опремања, туристичку сигнализацију и визуелни идентитет.

Овај пројекат, према Мировићевим речима, изводиће се уз пун надзор пројектаната и Завода за заштиту споменика културе, као и учешће Удружења „Алмашани“.

„То ће омогућити, кроз једну симболичну и практичну везу са прошлошћу, пре свега нашег српског народа у Новом Саду и Војводини, реконструкцију краја који ће имати бољу будућност за културне садржаје, за туризам, за представљање Новог Сада, за проналажење нове новосадске матрице у развојном смислу“, навео је Мировић.

Према Мировићевим речима, ово је огроман посао, који подразумева свеобухватну реконструкцију и ревитализацију уз нове примерене садржаје и овај део града добиће нову вредност у сваком смислу те речи.

„Враћамо се нашим дубоким духовним коренима, стварамо услове за развој Новог Сада у свим сегментима – посебно у туризму и култури. Идемо у сусрет једном времену када ћемо моћи да кажемо да смо били генерација људи која је Нови Сад поново поставила на изворне темеље које је имао и које данас обнавља“, изјавио је Мировић, и додао да је у плану и припрема пројектне документације за неке друге делове града који не припадају Алмашком крају, али су у старој заштићеној средини града.

Извор: Танјуг