Вести

МИРОВИЋ ПУСТИО У РАД ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ДИСТРИБУЦИЈУ ВОДЕ У РАДОЈЕВУ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић пустио је данас у рад постројење за дистрибуцију воде, којим је извориште у Радојеву повезано са водоводном мрежом у Српској Црњи, чиме ће бити повећан квалитет воде за пиће и решен велики проблем за све становнике Српске Црње.

Изградњу постројења финансирала је Покрајинска влада, преко Управе за капитална улагања АП Војводине, са укупно 157 милиона динара.

Издашност бунара у Радојеву је 12 литара у секунди, и може се користити за водоснабдевање потрошача у Српској Црњи, а у каснијој фази и осталих насеља у општини Нова Црња. Тиме ће бити остварен циљ да се грађанима у тој локалној самоуправи обезбеди технички, хемијски и бактериолошки исправна вода. Пројектом је предвиђено да буду замењене бунарске пумпе и изграђен потисни цевовод за повезивање на водоводну мрежу насеља Српска Црња у дужини од 7.155 метара, као и сигнални кабл за управљање радом бунарске пумпе.

Мировић је обишао и радове на реконструкцији и енергетској санацији објекта Дома културе у Александрову.

Укупна вредност радова је 33,8 милиона динара, од чега је из покрајинског буџета обезбеђено 26 милиона, а остатак из буџета Општине Нова Црња.

Радови ће обухватити потпуну обнову руинираног објекта Дома културе, односно постављање новог крова, пробијање нових отвора за прозоре и врата, радове на вод оводној и канализационој мрежи, електро-енергетским и машинским инсталацијама.

Енергетском санацијом објекта уградњом нове алуминијумске столарије и термо-изолације биће побољшана енергетска ефикасност, омогућена већа искоришћеност енергената за загревање просторија и смањени трошкови одржавања.

Александрово ће добити Дом културе у коме ће становници тог насељеног места моћи да организују културне и уметничке програме, што ће умногоме допринети унапређењу и неговању културе и традиције на локалном нивоу.

„План нам је да обезбедимо и средства за санацију Основне школе „Бранко Радичевић“ у Александрову“, истакао је Мировић након обиласка школе додајући да је један од приоритета Покрајинске владе улагање у предшколске установе и основне и средње школе широм Војводине. Мировић је обишао и родну кућу Ђуре Јакшића у Српској Црњи, како би се уверио у каквом стању се налази објекат.

„Са надлежним заводима припремићемо пројектну документацију за санацију куће“, изјавио је Мировић и нагласио да је у плану и припрема пројекта за санацију цркве у Радојеву. Како је најављено, наредних недеља почињу и радови на изградњи пута од Радојева до Српске Црње, вредни више од 100 милиона динара. „Улажемо све више и у мање средине како бисмо задржали људе у њима и омогућили им квалитетнији живот. Тај посао наставићемо и у наредном периоду у овој и другим општинама са новим пројектима које ћемо финансирати“, навео је Мировић. 

 

 

 

Извор: Танјуг