Вести

Mинистарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић посетила општину Богатић

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михаjловић, посетила је данас општину Богатић.

Председник oпштине Богатић Милан Дамњановић, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац и председник oпштине Владимирци Горан Зарић, дочекали су министарку са делегацијом код објекта бушотине ББ1, са које је пре две године пуштен први систем даљинског грејања на хидрогеотермалну енергију у нашој земљи, а којим се загрева осам јавних установа у варошици.

Председник општине Богатић Милан Дамњановић захвалио се на посети и том приликом је истакао значај данашњег догађаја за општину Богатић и све њене грађане. “Задовољство је бити домаћин данашњег састанка, који је био изузетно конструктиван и садржајан. Отворили смо доста тема, а најзначајнија је обновљиви извори енергије и геотермални потенцијали наше општине. Направили смо пресек стања онога шта смо до сада урадили, потом разговарали о томе шта планирамо да радимо, а то је наставак радова на коришћењу геотермалних извора, пре свега топлификацију преосталих јавних установа, Дома здравља, Народне библиотеке, Културно-образовног центра и Цркве у Богатићу. Основна идеја водиља у привредном опоравку и развоју општине Богатић је да се природна богатства и потенцијали који су нам на располагању максимално искористе”, истакао је Милан Дамњановић.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић истакла је потребу даљег улагања у геотермалне изворе енергије. “Имали смо прилику овде у Богатићу да видимо нешто што је једино у Србији, да се геотермална енергија, као један невероватан извор који има наша земља, користи за грејање јавних установа. Једина локална самоуправа која ово ради, прва локална самоуправа која је то започела и која већ данас остварује одређене користи, управо због геотермалних извора. Те користи нису само финансијске, иако су свакако значајне, већ су везане и за заштиту животне средине и смањење емисија за протекле две године, колико овај систем грејања функционише. Након прве фазе која је успешно завршена и која је обухватила грејање осам јавних установа, следи друга фаза и наставак топлификације јавних установа, а у исто време морамо да радимо са општином Богатић на подизању енергетске ефикасности, па да онда идемо и у трећу фазу која се тиче становништва. Оно што је јасно, да је Богатић међународно признат и да је угледни пример, не само у Србији већ и широм Европе. Ово је јако важна година за енергетику и рударство и чинимо све, кроз документа која доносимо, стратегију развоја енергетике, поџаконске акте ових закона. Ми ћемо у наредних десетак дана са Министарством финансија сести да разговарамо како бисмо пронашли начин да обезбедимо први део потребног новца, да општина Богатић може да настави другу фазу топлификације. Разговараћемо и са међународним финансијским институцијама када дођемо до те треће фазе, када говоримо о домаћинствима. Није то на неком дугом штапу и није то следеће године, већ у наредних месец или два”, додала је министарка Михајловић.