Вести

МИХАЈЛОВИЋ: РАЗВИЈЕНА ЕНЕРГЕТСКА ИНФРАСТРУКТУРА ЗА РАЗВИЈЕНУ СРБИЈУ

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, обишла је са директорком "Електромреже Србије" (ЕМС) Јеленом Матејић и начелницом Подунавског округа Јасном Аврамовић реконструисану трафо-станицу Смедерево 3 и том приликом изјавила да се Србија развија и да у овој години има 1,4 милијарде евра прилив страних инвестиција, што је за готово 13 % више него у истом периоду прошле "ковид године".

"Да бисмо имали нове инвестиције, отварали нова радна места и развијали се, инфраструктура, како путна, тако и енергетска, мора бити најбоља могућа. Нас чека нови инвестициони циклус, само у ЕМС-у, најбољој компанији у енергетском сектору, вредан 770 милиона евра, што је део новог инвестиционог пакета који започињемо ове године. Усвојили смо нове законе који су основа за инвестирање у нове капацитете, дистрибутивну мрежу и енергетску инфраструктуру, без које нема привредног развоја. Учинићемо све да и остала предузећа буду још ефикаснија и профитабилнија и да немамо застој, јер је то предуслов развоја", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла и да је повезивање са регионом услов развоја и да је Трансбалкански коридор један од најважнијих коридора и незаобилазна рута у енергетском саобраћају.

"Једнако су важни и гасни коридори. Успели смо да отворимо још један гасовод и диверзификујемо наше руте. Важно је да диверзификујемо и добављаче. Изградња гасовода Ниш-Димитровград мора почети на јесен. Додатно да се ради пројектно-техничка документација за наше повезивање са Румунијом и Републиком Српском. Да будемо и гасно стабилни и да немамо проблема у дотоку гаса", рекла је Михајловић.

Јасна Аврамовић истакла је да је поносна што се један стратешки важан објекат за Србију налази на територији Смедерева и Подунавског округа, који се последњих година нагло привредно развија и у који долази велики број инвеститора.

"А сви инвеститори вас прво питају да ли имате пут и довољну снагу електричне енергије. Са 220 кв добили смо постројење са 400 кв. И железара и сви будући инвеститори могу да рачунају на појачану снагу и стабилан систем. Захваљујем у име 70.000 корисника Подунавског округа", рекла је Аврамовић.

Јелена Матејић изјавила је овом приликом да је ЕМС до сада реализовао инвестиције у вредности од 330 милиона евра, те да је за наредни десетогодишњи период планирано да се тај износ удвостручи.

"Само у овој години изграђена је нова трафо-станица Бистрица, завршавају се радови у Србобрану, градимо Трансбалкански коридор и реконструишемо бројне трафо-станице и далеководе. Све то не би било могуће без подршке Владе Србије и ресорног министарства. Препознали смо све ризике пандемије корина вируса, успешно на њих одговорили и наставили да радимо и градимо и тако доприносимо континуитету развоја који је зацртала наша држава", рекла је Матејић.

 

Смањење потрошње енергије да буде национални циљ

Михајловић је рекла да ће у петак у Краљеву бити потписани уговори са локалним самоуправама о замени столарије, односно повећању енергетске ефикасности.

"У петак ће бити потписани и уручени уговори градовима и општинама које су испуниле све услове за почетак реализације пројекта. Након тога, наставак процедуре је у надлежности локалних самоуправа, које расписују два јавна позива - за компаније и грађане. Смањење потрошње топлотне и електричне енергије требало би да буде национални циљ, због тога ће овај пројекат трајати и наредне године и укупно ће нам бити потребно између 400 и 500 милиона евра", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла кључну улогу домаћинстава, односно појединаца у овом процесу, с обзиром на чињеницу да је просечна потрошња енергије за 40 одсто већа у односу на ЕУ. Она је најавила и да ће за месец дана бити завршени подзаконски акти и расписан јавни позив за субвенције за постављање соларних панела, а процедура ће бити једноставна.

"Учинили смо све да процедура буде једноставна и да свако има жељу да учествује у томе. То је питање коришћења ОИЕ, здравије животне средине и нижих рачуна за утрошену енергију", истакла је Михајловић.

 

Интерес детета мора бити на првом месту

Михајловић је изјавила да је од надлежних институција затражено да се још једном размотре одлуке у вези са случајем старатељства над деветогодишњом девојчицом.

"Координационо тело је замолило надлежне институције да се тај случај још једном преиспита. Нека је само једна ствар наведена у медијима тачна, верујем да ће свако од нас помислити: "Хајде да видимо шта је у најбољем интересу детета". Нико не тражи да се девојчица сељака од оца до мајке и обрнуто, али зашто се не би још једном преиспитало да ли је све урађено како треба и шта је добро за дете. Знам каквог је менталног склопа било моје дете са девет година и колико му је значила мајка и наша обавеза је да учинимо све да дете буде задовољно, то је најважније", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг