Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ПОНОСНА САМ НА СРПСКИ НАРОД КОЈИ СЕ И ДАНАС БОРИ ЗА СВОЈУ ЗЕМЉУ

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је радове на изградњи полетно-слетне стазе аеродрома у Прањанима и уређењу меморијалног комплекса "Халијард", и том приликом истакла да на овај начин још једном не само да показујемо пријатељство два народа, америчког и српског, већ да треба да будемо поносни на народ овог краја који је у тешким годинама 1944. и 1945. чувао, лечио и помогао у евакуацији савезничких пилота.

"Овај пројекат на којем заједно са Кабинетом председника Републике, фондацијом "Халијард", градоначелницима Чачка и Горњег Милановца радимо даноноћно важан је за наше две земље, али и овај крај, јер желимо да цео свет види дивну слику отвореног, пожртвованог и правдољубивог народа који се увек борио за слободу. Ово је и залог за будућност, живи споменик за све што смо тих година урадили и за све што можемо да урадимо у будућности. Будимо отвореног срца и даље и поносни на све људе који се свакодневно боре за своју земљу", поручила је Михајловић.

 

Инфраструктура услов да људи остану да живе у Србији

Михајловић је изјавила да је у овај део Србије уложено милијарду динара само за одржавање путне мреже, те да ће наредне године започети пројекат реконструкције пет хиљада километара локалних путева, од чега ће се радити око 200 км у овом делу Србије.

"Ми тренутно радимо на 250 километара нових ауто-путева, ради се Моравски коридор и Kрушевац ће до краја следеће године бити повезан са ауто-путем, али радимо и тешку деоницу од Чачка до Пожеге, веома важну за овај крај, вредност инвестиције није мала, износи 450 милиона евра и дуга је 30 км, коју ћемо такође завршити до децембра 2021. Поред тога, гради се Сремска Рача - Kузмин, крајем августа расписујемо и јавни позив за "ауто-пут мира", за деоницу од Ниша до Плочника. Шта год ко мислио, важно је да се Србија повезује са регионом и важно је да стварамо услове да људи остану да живе у својој земљи, а ти услови су инфраструктура, било да говоримо о саобраћајној, комуналној или енергетској", рекла је Михајловић.

Михајловић је подсетила и да близу 70 одсто Србије има септичке јаме, те да је ова Влада решила да то промени и у 70 градова и општина биће уложено 2,5 милијарди евра у комуналну инфраструктуру.

"Kомунална инфраструктура је до сада била заборављена, ми то мењамо. У наредних пар година и места попут Прањана имаће канализацију и фабрике за пречишћавање отпадних вода. Покрећемо пројекат вредан 2,5 милијарди евра са кинеским партнерима, и већ следеће године започеће радови у најмање 15 локалних самоуправа", рекла је Михајловић.

 

Не трчи се трка за премијера на крају, резултати су оно што опредељује људе

"Не знам да постоје трке за премијера и не трчи се пред сам крај формирања Владе, него су резултати и способности то што опредељује људе да воде Србију и да буду поносни што су део Владе Србије", изјавила је Михајловић.

Михајловић је, на питање новинара да прокоментарише састав нове владе и када ће она бити формирана, подсетила да се још увек на седници Председништва Српске напредне странке није разговарало о члановима нове владе и да то није била тема.

"На предлог председника Републике и СНС-а, Александра Вучића, разговараћемо и органи странке ће донети одлуку. Ја стварно не знам ни ко ће бити председник Владе ни министри, а верујем да сви ми, укључујући и грађане, имамо своје фаворите и размишљамо ко би то могао бити", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да је суштина да се пред новом Владом Србије налазе велики изазови и да дубоко верује да она мора бити још озбиљнија, ефикаснија, стручнија и образованија.

"Поред здравствене кризе која погађа цео свет, па и нас, ту је и економска криза која не може да нас заобиђе, али и огромни спољнополитички притисци које наша земља трпи. Зато нова влада мора да буде јака, како би заједно са председником Републике могла да води земљу у наредним годинама које неће бити лаке, а биће изабрана у договореном року", закључила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг