Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ПОЧЕТАК РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЦИОНАЛНОГ ЦИЉА СМАЊЕЊА ПОТРОШЊЕ ЕНЕРГИЈЕ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Краљеву да је потписивање и уручење уговора о додели средстава локалним самоуправама за повећање енергетске ефикасности почетак реализације националног циља смањења потрошње електричне и топлотне енергије.

Михајловић је рекла да је ово први корак ка рационалној употреби енергије, с обзиром на чињеницу да просечно домаћинство у Србији троши 40 одсто више енергије у односу на друге земље.

"Позив је трајао месец дана, а интересовање је било велико. Све критеријуме је испунило 67 локалних самоуправа, а до сада је опредељено милијарду динара. Ово је важан дан за све. За државу, градове и општине, али и за свакога од нас, за свако домаћинство, које ће моћи да замени столарију, изолацију, котлове за грејање", рекла је Михајловић.

Михајловић је изјавила да сада следе позиви за компаније и грађане.

"Први јавни позив иде према компанијама које ће морати да испуне услове, односно да гарантују цену, рокове и квалитет. Рок за позив компанијама које расписују локалне самоуправе је 10. јул. Следећи корак је позив грађанкама и грађанима који су заинтересовани за овај пројекат. Све мора бити јавно, доступно и сви рокови морају бити поштовани", истакла је Михајловић.

Михајловић је изјавила да очекује прве уговоре са грађанима у августу, а радове у септембру, као и да ће се вршити контрола процедура и радова, те најавила до краја године још један јавни позив.

 

Одговорност људи који су водили Петницу не сме да застари

"Можда су случајеви насиља у Петници застарели, не знамо, то ће рећи струка. Али оно што сигурно није застарело то је одговорност људи који су водили Петницу. Тадашњи директор Мајић јавно је рекао да је знао за то, да су се девојчице жалиле, да су постојали материјали, да је тај материјал уништио - дакле сав компромитујући материјал који је постојао уништили су људи који су водили Петницу, а човека који је вршио такве ствари, насилника, негде сажаљевају. Да ли постоји икаква одговорност људи који су водили Петницу? Мислим да мора да постоји - ако помажете извршењу кривичног дела, ако сте помагали починиоцу, па онда сте саучесник у томе", изјавила је Михајловић.

Михајловић је рекла да у јавности ових дана постоји један завет ћутања, а да би сви требало да знамо ко је насилник.

"Где год да прочитате изјаве људи и оних који су били у Петници, као што је бивши министар просвете, нико неће да каже име човека. Шта је проблем да се каже ко је тај човек који је 10 и више година сексуално злостављао девојчице у Петници? Мислим да је важно да јавност зна, морамо да знамо ко су насилници. И као друштво морамо да покажемо много више емпатије једни према другима. Сви смо видели снимак са Аде, људи седе и гледају како један мушкарац удара жену и нико не реагује. Порука свима нама је да ако знамо да постоји насиље око нас, морамо да реагујемо, не само онда када је наше дете и наша кућа у питању, него где год га видимо, на улици, плажи, Ади циганлији, у школи, фирми, било где. Морамо помоћи и показати емпатију, то зависи од свих нас", поручила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг