Вести

МИХАЈЛОВИЋ: МОРАМО ДА СПРЕЧИМО ПОЈАВУ БИЛО КАКВЕ ИДЕЈЕ ФАШИЗМА

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, честитала је свим грађанима Србије и нашег региона 9. мај, Дан победе над фашизмом и Дан Европе.

"Дан победе над фашизмом, пре тачно 75 година, најсветлији је дан у историји Србије и свих народа наше бивше заједничке земље, који су уједињени, раме уз раме, устали против највећег зла 20. века. Србија је увек, као и данас, била на правој страни, на страни слободе и истине, заједно са нашим највећим савезницима Русијом и САД. Огромне жртве које је Србија поднела у борби за слободу никад неће бити заборављене и њима дугујемо вечну захвалност", истакла је Михајловић.

Михајловић је додала да нас сећање на јунаке који су дали животе за нашу слободу у Другом светском рату обавезује да у овом времену које није нимало лако не дозволимо да заживи било каква фашистичка идеја.

"Антифашистичка борба Срба, Хрвата, Црногораца, Бошњака, Словенаца, Македонаца и Албанаца не сме да буде заборављена. Никаква нова читања историје, никаква нова писања и ревизије историје не могу да промене истину о томе ко је био на страни слободе, а ко на страни фашиста и уништења других народа", навела је Михајловић.

Потпредседница Владе је истакла и да данас све земље западног Балкана заједно иду ка пуноправном чланству у ЕУ, јер је уједињена и целовита Европа најбоља брана за појаву било какве нове врсте фашизма.

"Слобода, једнакост и солидарност као основне идеје Европске уније нису ништа друго него исти они циљеви за које су се борили наши преци и савезници у Другом светском рату. Зато је Европа наш заједнички дом", навела је Михајловић.

 

 

 

Извор: Танјуг