Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ГРАДИМО 400 КМ НОВИХ АУТО-ПУТЕВА

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, рекла је да је Србија већ започела или припрема изградњу око 400 километара нових ауто-путева.

Михајловић је рекла  да је започета градња на Моравском коридору, да се гради деоница Прељина-Пожега на „Милошу Великом“, а која ће бити завршена 2022. године. Такође, да се гради ауто-пут Сремска Рача-Kузмин, што је прва деоница ауто-пута Београд-Сарајево.

„Почећемо радове и на деоници Ниш-Плочник, са кинеском компанијом водимо разговоре о деоници Нови Београд-Сурчин, на којој би радови могли да почну ове године. Припрема се и пројектна документација за нови пројекат Шумадијског коридора Вожд Kарађорђе“, рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла  да је у претходном периоду обновљено више од 500 километара пруга, а да ће до краја 2021. године бити завршена и прва деоница брзе пруге, којом ће се за 25 минута возом стизати од Београда до Новог Сада.

„На барској прузи обновљено је 77 километара пруге од Ресника до Ваљева, заједно са Руским железницама, а најкасније до следеће године очекујемо да се настави реконструкција и на преосталим деоницама барске пруге, до границе са Црном Гором“, рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла  да ће захваљујући улагањима у водни саобраћај наше реке за око две године бити пловне 365 дана у години, што тренутно није случај, јер се у ову област деценијама није улагало.

У  2014. години у водни саобраћај уложено је 10 милиона евра, а данас се улаже 340 милиона евра у инфраструктуру Дунава, Саве, Тисе, у изградњу и проширење лука, између осталог у Смедереву, Прахову, Сремској Митровици, у реконтрукцију бродских преводница у на ХЕ „Ђердап 1“ и „Ђердап 2“, рекла је Михајловић.

У Врању ће средином марта бити завршене прве две зграде за припаднике снага безбедности, у току су радови у још неколико градова у Србији, а очекује се да ускоро буде расписан тендер и за прве станове у Београду.

„Укупно око 8.000 станова ће се градити за припаднике снага безбедности", рекла је Михајловић и додала да се ти станови граде по свим европским стандарима, али да су цене ниже јер држава стоји иза тог пројекта.

Михајловић је рекла и да се мора водити о рачуна о људима који су квалитетни, стручни и искусни, јер су такви људи потребни Србији да би могла да се развија, као и да Влада ради на томе да створи услове да се у сваком делу Србије живи боље како људи не би одлазили у друге земље.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи