Вести

МИХАЈЛОВИЋ: БИОГАСНЕ ЕЛЕКТРАНЕ ЗА ВЕЋУ ЕНЕРГЕТСКУ БЕЗБЕДНОСТ СРБИЈЕ

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је пуштању у рад постројења и електране на биогас у Новом Милошеву у општини Нови Бечеј.

Михајловић је овим поводом изјавила да је ово постројење за Србију веома важно јер смо поред 28 добили још једно, а гради се још 73, што ће обезбедити 100 мегавата инсталисаних капацитета, чиме ће Србија имати више енергије од Словеније, Хрватске и Црне Горе заједно.

"У питању је инвестиција вредна пет милиона евра, која шаље јасну поруку државе у ком правцу ћемо ићи. Ове године нас чекају важне одлуке у енергетици, добићемо потпуно нови закон о обновљивим изворима енергије који ће нам омогућити да део енергетске безбедности обезбедимо управо из оваквих извора. Хвала сваком инвеститору јер то значи да верују у нашу државу. Енергија и екологија од сада морају да иду заједно, оне су сестре, и све што будемо у будућности радили биће зелена енергија и одрживи развој", рекла је Михајловић.

 

Позивам запослене у "Србијагасу" и повезаним фирмама да доставе информације о пословању и проблемима компаније

Михајловић је изјавила да ће затражити од надлежних органа и Државне ревизорске институције да се позабаве пословањем "Србијагаса" и позвала запослене у овој и другим повезаним фирмама да доставе Министарству све информације које поседују о њиховом пословању и проблемима.

Михајловић је, одговарајући на питања новинара у Новом Милошеву о проблемима у гасификацији Шида, рекла да је то озбиљно питање у великом броју градова и општина.

"Тражићемо да се провери пословање компаније. Гасификација Шида обећана је пре више од десет година и рокови за пуштање у рад нису испоштовани. Рокови су се мењали четири пута, најпре 2016, 2017, па 2020. и сада имамо ново обећање за 2021. Нису урађене све студије, у питању је вредност пројекта од 16 милиона евра, а увидом у пословање компаније која пројекат треба да реализује дошли смо до податка да имају једног запосленог. Држава хоће да улаже у гасификацију, али морају да постоје јасан план, анализе и студије како у вези лакоће прикључења, тако и ефикасне изградње мреже. А овако како је "Србијагас" радио и ради, то је на штету грађана", рекла је Михајловић.

 

Очекујем да ускоро добијемо закон о родној равноправности и регистар насилника

Михајловић је подсетила да је Предлог закона о родној равноправности био спреман 2016. године и да опструкцијом једног министра нажалост још увек није угледао светлост дана.

"Верујем да ћемо сада, када имамо родно одговорну владу, коначно добити нови закон о родној равноправности и да ће се он ускоро наћи у парламенту. То је важно јер ће нам закон помоћи да направимо кораке ка једнаким могућностима за жене и мушкарце у свим областима - политичком, економском, друштвеном животу", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да је упутила иницијативу министарки за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Радној групи за израду националне стратегије за спречавање родно заснованог насиља да се формира свеобухватни регистар насилника.

"Важно је да знамо ко су насилници, да имамо евиденцију понашања и учињених дела - од насиља у породици, злостављања, силовања и да то буде на једном месту. То нам је значајно да бисмо могли да имамо континуитет у праћењу понашања преступника и у раду на превенцији. Да грађани и грађанке знају ко су насилници", рекла је Михајловић.

 

Затражила сам од Тужилаштва да провери монструозне наводе Војислава Шешеља

"Изјаве пропалог политичара Војислава Шешеља који има мање од два одсто подршке грађана су манипулативне, страшне и монструозне. Таква је и његова последња изјава у којој помиње моје име у контексту својих тврдњи да постоји претња убиством председника Србије Александра Вучића и то треба да буде озбиљан аларм за државне органе", изјавила је Михајловић.

Упитана да прокоментарише наводе Војислава Шешеља о сазнањима везаним за претње убиством председника Србије и да ће она у томе да помогне, Михајловић је рекла да је затражила од Тужилаштва да провери све наводе.

"Послала сам Тужилаштву све информације које поседујем и затражила да провере наводе Војислава Шешеља. Србија је озбиљна држава, има своје институције, које треба да воде рачуна о безбедности председника и да утвђују истину тамо где постоје сумње на одређена кривична дела. Годинама већ слушам оптужбе Војислава Шешеља да сам шпијун, агент, да седим у Влади и радим против своје земље, за интересе ових и оних. Али шта Војислав Шешељ говори о мени није толико важно, још је мање важно шта о мени мисли, јер ни ја не мислим ништа добро о њему. Важније је шта о Шешељу као политичару мисле грађани Србије, који су њега и његову странку оставили испод цензуса", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг