Вести

МАРТИНОВИЋ: СРБИЈА ПОМАЖЕ КЕНИЈИ НА ПУТУ ДИГИТАЛНЕ ТРАНСФОРМАЦИЈЕ

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић састао се са представницима Владе Кеније, са којима је разговарао о јачању сарадње двеју земаља у различитим областима, пре свега у области електронске управе и дигитализације.

Република Србија може бити поносна на значајне помаке које је у последњих неколико година забележила на овом пољу, навео је Мартиновић и додао да наша земља може послужити као пример добре праксе Кенији на путу њене дигиталне трансформације. Мартиновић је нагласио да је интенција Владе Србије да до краја 2025. године целокупна државна територија буде покривена широкопојасним интернетом, што ће бити од посебног значаја за становништво које живи у брдско-планинским и руралним подручјима и омогућиће да сви грађани, без изузетка, приступе услугама еУправе и користе бенефите које им овај портал пружа.

Мартиновић је на састанку, ком су присуствовали и представници УНДП у Србији, указао на значај досадашње сарадње Министарства са овом агенцијом Уједињених нација, како у области реформе јавне управе, тако и на реализацији различитих квалитетних пројеката на локалном нивоу, попут изградње зелених пијаца, рехабилитације локалних путева, обнове вртића и школа. Мартиновић је нагласио да је Србија, као земља оснивач организације Уједињених нација, увек радо и успешно сарађивала са свим УН агенцијама. Такође, истакао је важност постојања ове врсте међународних актера као гарант мира за мале земље попут Србије, те да је зато посебно важно одржање овакве врсте сарадње са свим УН телима.

Представници Владе Кеније навели су да је економски напредак који је Србија остварила у последњих десет година веома видљив, те да Кенија може много тога да научи на искуствима наше државе. Они су изразили интерес за продубљивање сарадње двеју земаља, као и жељу за организовањем државних посета на највишем нивоу у блиској будућности.

Мартиновић је захвалио Влади Кеније на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, те додао да Србија жели мир, просперитет и економски развој свим афричким народима.

 

 

 

Извор: Танјуг