Вести

МАРТИНОВИЋ: ПОМОЋ ЉУДИМА КОЈИМА СУ ПОПЛАВЕ ОШТЕТИЛЕ ДОМАЋИНСТВА

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије др Александар Мартиновић обишао је општину Топола и оштећене мостове у селима Јунковац и Бор, као и једно домаћинство у селу Жабаре, чије су кућа и двориште претрпели велику штету због поплава и рекао да је приоритет Владе Србије да се пре свега помогне људима којима су поплаве оштетиле домаћинства.

"Влада Србије је донела Уредбу којом се предвиђају прве исплате за накнаду штете на домаћинствима и биће већ у току јула. Након тога ћемо приступити санирању штете на путној инфраструктури", навео је министар Мартиновић приликом обиласка општине.

Додао је да је општина Топола већ кренула са санирањем штете, али да ће и држава помоћи и општини Топола и свим другим општинама које су се нашле у овом проблему.

"Гледаћемо да у најскорије време помогнемо  у санирању комплетне штете. У великом броју локалних самоуправа радови су већ почели", рекао је министар Мартиновић и додао да је, према Уредби коју је Влада Србије донела, накнада за штету подељена у пет категорија и да ће висина накнаде зависити од тога колика је штета.

Министар Мартиновић је рекао да ће се упоредо са санирањем мостова и путева, пружити помоћ и пољопривредницима који су имали велике штете на својим усевима. 

"То је количина воде која је заиста незабележена. Био сам пре неколико дана у Врњачкој Бањи где је на појединим локацијама пало од 120 до 190 литара кише по метру квадратном, што је незабележено до сада", истакао је министар Мартиновић.

Нагласио је да је потребно извести озбиљне радове како би се штета у потпуности отклонила, али и да је потребно радити на превенцији, како би се спречиле поплаве у будућности.

"То није могуће урадити 100 посто јер се клима у целом свету мења, али почећемо са радовима, како нам се овакве штете уопште не би дешавале или да их бар  сведемо на минимум", рекао је министар Мартиновић.

 

О мојој смени одлучују странка, Влада и Скупштина

Министар Мартиновић рекао је да ће о његовој евентуалној смени одлучити странка којој припада и Влада Србије, као и већина у Народној скупштини и додао да он као министар наставља редовне планиране активности.

Одговарајући на питања новинара током обиласка поплављених подручја у Тополи, подсетио је да је упутио извињење свим грађанима Србије који су осетили погођеним његовом изјавом у скупштини.

"Што се тиче моје смене, рекао сам, мене је на функцију министра предложио Александар Вучић и њему сам се прво извинио због моје изјаве, а да ли ћу бити смењен о томе ће одлучити и странка којој припадам и Влада Републике Србије као и већина у Народној скупштини", рекао је министар Мартиновић.

Поновио је да није имао намеру да увреди било ког човека који нема или не може да има децу.

"То што сам рекао је у великој мери извучено из контекста, али сам свестан да је у једном делу јавности та изјава протумачена на начин да ја лично имам нешто против људи који немају децу, а немам. И свестан сам да је та изјава нанела одређену политичку штету и председнику Републике и Владе", навео је министар Мартиновић.

Додао је да ће његово министарство наставити редовне активностима и помагати локалним самоуправама.

"Што се мене тиче, свим грађанима Србије желим све најбоље и да сви заједно превазиђемо ову тешку ситуацију која нас је снашла услед елементарних непогода и да омогућимо да се живот у Србији настави даље и да решимо ове проблеме који су проузроковани великим кишама. То је наш посао, да решавамо проблеме грађана", поручио је министар Мартиновић.

 

 

Извор: Танјуг