Вести

МАРТИНОВИЋ: ИЗБОРИ ЛЕГИТИМНИ, ПОЛИТИКА СЕ ВРАЋА У ИНСТИТУЦИЈЕ

Председник посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић изјавио је да ће избори у априлу 2020. године бити легитимни, наводећи да свако ко је поштен мора да призна да изборни услови никада нису били "демократскији".

Мартиновић је рекао, образлажући предлоге закона о избору народних посланика и локалним изборима, који предвиђају смањење цензуса са пет на три одсто, да напредњаци хоће да врате политику у институције.

Мартиновић је рекао да оба предлога закона имају исту суштину која се налази у идеји председника Републике Александра Вучића, да се додатно оснажи улога парламента у политичком животу Србије и да скупштина буде место у којем ће сви актери износити своје идеје.

Српска напредна странка, како је рекао Мартиновић, ће гласати за оба предлога, који култивишу политички живот.

"Да престанемо да се гледамо као смртни непријатељи, да коначно политика престане да буде питање живота и смрти већ борба идеја, а на народу је да изабере ко ће да га води у одговарајућем временском периоду", рекао је Мартиновић.

Мартиновић је додао да напредњаци подржавају став председника Вучића који је много напора уложио да очува мир и стабилност у Србији, али и у региону.

"Нећемо да разговарамо моторним тестерама, језиком који подразумева да треба силовати председницу Владе, језиком физичког насиља, све то су аргументи које СНС не прихвата када је реч о политичком животу", рекао је Мартиновић.

Мартиновић је поручио да напредњаци хоће један културан и цивилизован политички систем.

"Не морамо исто да мислимо, али не смемо да се мрзимо", навео је Мартиновић.

Изменама закона којима се обара цензус са пет на три одсто и којима се афирмише улога Националних савета желимо да подстакнемо националне мањине да излазе на изборе, рекао је Мартиновић, додајући да мањине на тај начин показују да Србију доживљавају као своју земљу.

Такође, један од циљева је да се онемогући учешће онима који би да злоупотребљавају тај статус.

Мартиновић је поновио да смањење цензуса највише штети напредњацима, јер по Донтовом систему, "бачени гласови" иду оним партијама које су добиле највећи број гласова.

"И у Српској напредној странци било је на почетку оних који нису разумели идеју председника Вучића, јер, математички гледано, СНС ће добити мање мандата, али као што је и председник рекао, за нас политика није математика већ борба за државне и националне интересе", поручио је Мартиновић.

Мартиновић је навео и да ће на локалне и покрајинске изборе изаћи Драган Ђилас, али и Бошко Обрадовић и Вук Јеремић и да ће највећи губитник бити Демократска странка.

 

 

Извор: Танјуг/РТС