Вести

МАРТИНОВИЋ: И СЕВЕР КИМ И ПРЕШЕВО СУ СРБИЈА

Ми смо доказали да смо увек спремни за дијалог и Србија ће, на челу са председником Александром Вучићем и Владом Републике Србије, истрајати на политици мира, стабилности и цивилизованих односа Срба и Албанаца на Косову и Метохији.

Овако Александар Мартиновић, министар државне управе и локалне самоуправе, у интервјуу за "Новости", одговара на питање да ли је реално опасно да Приштина спроведе нови погром Срба на Косову и Метохији, а након што је Курти наставио серију хапшења, претходно изазвавши крах још једне рунде дијалога у Бриселу.

* Може ли Београд да се поузда у помоћ Брисела и САД, који су по ко зна који пут могли да се увере ко хоће договор, а ко сукобе?

- Председник Александар Вучић на супротној страни преговарачког стола у више наврата није имао само Аљбина Куртија, већ и целу међународну заједницу, чија је реакција у многим случајевима исувише блага и попустљива. Једино у шта ми можемо да се поуздамо јесу преговарачке способности српске Владе и председника Вучића. Међународна заједница треба да уложи додатне напоре да Куртија приведе цивилизованом и демократском односу према Србима на Косову и Метохији који нису никаква национална мањина, већ пуноправни грађани Републике Србије.

* Уместо формирања Заједнице српских општина опет се потура прича о реципроцитету севера Косова и Метохије и југа централне Србије. Може ли се уопште правити нека паралела?

- Нема и не може бити никаквог реципроцитета између севера Косова и Метохије и општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, с обзиром на то да су према Уставу Републике Србије и Резолуцији 1244 СБ УН и Косово и Метохија и наведене три општине саставни делови Републике Србије.

Република Србија у дијалогу са Приштином не учествује са намером да се постигне модалитет како да се одрекне дела своје територије, већ је за Србију дијалог једини начин да се постигне компромисно решење за Косово и Метохију и да се обезбеди трајни мир између Срба и Албанаца.

* Шта све држава, и преко Координационог тела на чијем сте челу, чини за тај део наше земље?

- Влада Републике Србије, преко службе Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу, ради на свеукупном развоју ових општина. Држава је чврсто опредељена за решавање свих проблема грађана са ових простора, у прилог чему говоре и значајна средства која преко Координационог тела издвајамо за инфраструктуру, образовање, здравство, решавање социјалних и других питања, а све у циљу повећања квалитета живота свих грађана који живе у овом делу Србије. Само за 2023. годину издвојено је укупно 256 милиона динара за инфраструктурне пројекте, као и 34 милиона динара на име субвенција.

* Опозиција у Србији тражи ванредне београдске и парламентарне изборе до краја године. Треба ли им удовољити?

- Прошло је неколико дана откако је опозиција од председника Вучића захтевала ванредне парламентарне и београдске изборе до краја године, али и даље није јасно шта је заправо затражила, њихово расписивање или одржавање. Свакако да су у демократској држави каква је Србија ванредни избори увек могући, а Српска напредна странка је увек била спремна да легитимност своје политике стави на проверу грађанима. Наравно, коначну реч о томе када ће бити одржани донеће највиши органи Српске напредне странке, водећи рачуна о свим изазовима и потешкоћама са којима се Република Србија суочава, поготово по питању Косова и Метохије.

* Какве су шансе да се истовремено са парламентарним и београдским организују и ванредни локали избори?

- Српска напредна странка показала је да уме да разговара са свима, за разлику од опозиције, која једино што зна је да псује и вређа и бесомучно физички и вербално напада власт уместо да грађанима Србије понуди конкретан политички програм који би донео резултате. Последња деценија обележена је убрзаним развојем у свим крајевима Србије и у свим сферама друштва и народ то види, што нам је већ поручио на претходним слободним изборима, на којима је председник Вучић однео најубедљивију, историјску победу, као и парламентарна листа коју је он тада предводио и уверен сам да ће исти резултати бити остварени и на следећим изборима.

* Пред сваке изборе се отвори питање и бирачког списка и "мртвих душа" у њему. Колико је списак ажуран у овом тренутку?

- Јединствени бирачки списак је огледало других евиденција о грађанима. Пуно рада је уложено да би се извршило електронско повезивање службених евиденција. Захваљујући сталном унапређењу бирачког списка као електронске базе података и електронском повезивању са другим евиденцијама можемо сматрати да је Јединствени бирачки списак једна од најажурнијих база у земљи.

* Како у пракси изгледа процес ажурирања списка?

- Регистар матичних књига и Јединствени бирачки списак повезани су тако да се на дневном нивоу подаци ажурирају, односно кад неко лице премине и то се упише у матичну књигу умрлих, по службеној дужности тај податак долази до референта који је задужен за ажурирање бирачког списка и он доноси решење на основу ког се преминули брише из бирачког списка. Остварена је сарадња и са Министарством спољних послова, односно дипломатска конзуларна представништва Србије, која обављају поверене послове у области матичних књига, такође достављају податке о нашим преминулим држављанима у иностранству. Тако од тренутка кад је успостављено повезивање ових база није могуће да се преминула лица нађу у бирачком списку.

 

Класичне манипулације

* Како одговарате на честе опаске из опозиције да власт запослене у државној управи држи у сталном страху од губитка посла, те да је то армија на којој опстаје режим?

- То је апсолутно нетачно. То је класична манипулација од опозиције.

 

 

 

Извор: Новости