Вести

МАРТИНОВИЋ: ДРЖАВА УЛОЖИЛА ВЕЛИКА СРЕДСТВА ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ОД ПОПЛАВА

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић и градоначелник Лознице Видоје Петровић обишли су породице Димитрић и Тешић у насељу Коренита, чије куће су оштећене у последњим поплавама које су погодиле ово подручје.

У поплавама на територији града Лознице, према прелиминарним проценама, оштећено је око 200 домаћинстава са помоћним објектима, као и више од 50 стамбених објеката.

Такође, поплављено је 1.500 хектара пољопривредног земљишта и угрожено 600 хектара кукуруза, тако да се штета у пољопривреди процењује на износ око 85 милиона динара.

На водоводној и канализационој инфраструктури штета се процењује на нешто више од 50 милиона динара, колико износи и штета на путној инфраструктури.

Министар Мартиновић истакао je да је према информацијама Министарства државне управе и локалне самоуправе Лозница један од градова који је претрпео највећу штету услед поплава, али и да је Лозница позитиван пример реаговања једне локалне самоуправе у стању елементарне непогоде, јер је град спровођењем активности и мера показао стабилност, развијеност и одрживост, и то не чекајући ничију помоћ.

Како је рекао, од првог дана интензивно је рађено на санирању последица тако да је највећи део посла завршен, али то не значи да држава неће наставити да подржава овај крај.

Министар Мартиновић додао је да је Влада Србије сходно донетој Уредби почела већ да исплаћује накнаду за штету од поплава коју су грађани претрпели на кућама и приватним стамбеним и помоћним објектима, те да ће држава према истом принципу финансијски помоћи и свим другим угроженим секторима, као што је то пољопривредни.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић истакао је важност солидарности у тешким моментима, а нарочито значај сарадње локала и државе, наводећи да је држава издвојила средства да се река Коренита у потпуности дуж целог свог тока очисти и уреди, чиме ће се ризик од изливања довести на минимум.

Министар Мартиновић и градоначелник Петровић обишли су и место где се налази такозвана "таложница" фабрике "Вискоза", где је због акумулирања речног наноса дошло до великог изливања воде.

Такође, приликом данашње посете, министар Мартиновић је граду Лозници уручио 20 лаптоп рачунара за подстицај развоју и функционисању електронске управе.

 

 

Извор: Танјуг